Francis Ford CoppolaFrancis Ford Coppola trpezlivo čakal 30 rokov s právami v zásuvke, aby sfilmoval kultový román Jacka Kerouaca. Dielo Na ceste, ktoré odštartovalo hnutie beatnikov, si podľa jeho vlastných slov zaslúžilo tú správnu režisérsko-scenáristickú dvojicu. Coppola ako výkonný producent si na režisérsku stoličku vyžiadal Waltera Sallesa, ktorého pred šiestimi rokmi preslávila dobrodružná dráma Motocyklové denníky, ktoré premenili jednu z dvoch nominácií na Oscara. Z tohto projektu si prizval Joseho Riveru, ktorý spracoval predlohu do filmového scenára.

Viggo Mortensen a Kirsten Dunst sa objavia v najnovšom Coppolovom filme Na cesteSlávne mená nebudú iba za kamerou. Podľa posledných správ sa do hereckého ansámblu pridali Viggo Mortensen a Amy Adams. Okrem nich sa Kerouacove alterego Sal Paradise v podaní Sama Rileyho stretne i s Kirsten Dunstovou, Kristen Stewartovou a Garrettom Hedlundom.

Viac ako šesťdesiatročná predloha je napriek svojmu veku stále aktuálna pre svojho rebelantského ducha a cestu za sebapoznaním. Coppola stojí pred ťažkou úlohou, lebo najtvrdšími kritikmi mu budú Kerouacovi najvernejší čitatelia. A hoci sa podobné správy o nakrúcaní v médiách objavujú už minimálne od roku 2005, tentokrát je to istá vec – začiatkom augusta padla prvá klapka.