IstroConAk patríte aj vy k verným obdivovateľom japonskej kultúry, sci-fi alebo fantasy románov, filmov, komiksov alebo počítačových hier a ešte netušíte, čo si počnete počas víkendu od 11. do 13. septembra, tak práve vás organizátori pozývajú na 22. ročník medzinárodného festivalu IstroCON 2009 a na 6. ročník sesterského projektu Comics Salón 2009, ktoré sa v Bratislave na Trnavskom mýte podelia nielen o priestory Istropolisu, ale prvýkrát aj o veľkú baletnú sálu.

Podujatia, ktoré minulý rok navštívilo až vyše osemtisíc návštevníkov, sa snažia v zhustenej forme priblížiť spomenuté populárne fenomény zábavnou, ale i edukatívnou formou a taktiež vytvárajú priestor na prezentáciu tuzemských i zahraničných výtvarníkov, komiksových tvorcov a spisovateľov. Spomedzi tých slovenských spomenieme napr. ilustrátorov Michala Ivana, Martinu Pilcerovú Juraja Mada Madoxa. Svoje diela a prednášky predstaví vyše 50 hostí z ôsmych krajín sveta.

IstroCON sa bude odohrávať paralelne v siedmych sálach a členiť sa bude na osem sekcií, ktoré budú doplnené pútavým sprievodným programom, ku ktorému sa radí každoročná literárna súťaž o najlepšiu poviedku. Kladná odozva od návštevníkov dokonca podnietila organizátorov k vydaniu zbierky víťazných diel z predošlých ročníkov. V medziach literatúry zostáva aj odborníkmi vedený workshop pre začínajúcich spisovateľov.

Filmoví nadšenci si prídu na svoje pri výbere 16 najnovších sci-fi s fantasy snímok. Premietať sa budú napr. posledné filmové diely kultových sérií ako Terminator 4, Harrym Potterovi 6 alebo Star Trek. Čo sa týka sekcií venovaných sci-fi, fantasy a hororu, na IstroCONe nebudú chýbať povinné bloky o knižných či seriálových fenoménoch akými sú Pán prsteňov, Battlestar Galactica, Babylon 5 a iné. Sekciu okorení návšteva spisovateľky Jenny Nowak, slávnej autorky hororových románov. Organizátori pripravili aj krst knižiek slovenských a českých autorov (O. Neffa, Dušana Fabiána, Leonarda Medka, Vlada Ríšu a Alexandry Pavelkovej) a z ponuky tých zahraničných vás možno zaujme krst kníh Terryho Partchetta a posledného dielu populárnej tetralógie od Stephanie Meyerovej.

Atmosféru starých IstroCONov vzkriesia bývalí organizátori pod taktovkou časopisu Fantázia a siete obchodov Brloh prostredníctvom prednášok a besied so známymi autormi a spisovateľmi. Medzi ďalšie podujatia patrí výstava najlepších českých a slovenských sci-fi a fantasy maliarov. Ak vás na festival lákajú najmä stolové a spoločenské hry, môžete sa tešiť na naozaj bohatú paletu súťažných i priateľských turnajov. A ak by vám kartová fantázia nepostačovala, zapojiť sa môžete aj do živých LARP hier. Festival myslí aj na oddych a návštevníkom budú k dispozícii čajovňa, reštaurácia a bar.

Mladší Comics Salón sa bude rozprestierať až v deviatich sálach a rozdelený bude do piatich kategórií. Rovnako ako IstroCon, aj tento ponúkne zbierku filmov tentokrát orientovaných na komiksy, anime ale aj fantasy, a tak diváci budú môcť zhliadnuť napr. snímky X-Men Origins: Wolverine, Strážcovia a Spirit.

Comics a Manga Book 3Ani Comics Salón sa nevyhne krstom a šampusom sa bude oblievať už tretie pokračovanie slovenskej manga/komiksovej zbierky Comics Salón: COMICS & MANGA BOOK 3, manga K2 a iné publikácie. Festival sa bude môcť popýšiť aj otvorením prvej slovenskej Manga knižnice. Herná sekcia dá priestor všetkých súťažechtivým napr. na Majstrovstvách Slovenska v PlayStation 2009, Majstrovstvách Slovenska v Dance Dance Revolution, XBOX 360 a iných aj menších turnajoch. Popri tom sa budú konať prednášky s hernými teoretikmi a vývojármi a niekoľko herných titulov zažije svoju slovenskú premiéru.

Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní origami, o japonských zvykoch, bojových umeniach kendo a iyaido, jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Špecialitou tejto kategórie bude festival japonských filmov, ktorý pomáha organizovať Japonské Veľvyslanectvo na Slovensku.

Komiksová sekcia uvedie niekoľko zaujímavých prednášok a výstavu najlepších diel. Návštevníci sa budú môcť zapojiť do niekoľkohodinových workshopov, ktoré budú viesť odborníci na kreslenie komiksov z viacerých krajín. Naprázdno neodídu ani fanúšikovia japonských anime a manga, pre ktorých je táto sekcia najväčšou akciou tohto druhu na Slovensku.

Medzi hlavné sprievodné programy patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategóriách Comics & Manga, FanArt či Original Art. Ďalej bude prebiehať súťaž s názvom Cosplay – súťažiť sa bude o najlepší kostým hrdinu a na záver sa bude hľadať najlepší Anime-Karaoke spevák.

Ďalšie informácie nájdete na www.istrocon.sk alebo www.comics-salon.sk.