IstroCON 2007 je 20.ročník medzinárodného festivalu filmov, scifi, fantasy, hororu a spoločenských hier.

Comics Salón 2007 je 4.ročník medzinárodného festivalu comicsu, anime, japonskej kultúry a počítačových hier a všetkých elementov dobrej zábavy.

Aktuálny ročník oboch festivalov opäť organizuje nezisková organizácia OZ AnimeCrew, v spolupráci s GamesWEB.SK, OZ Fantázia a ďalšími partnermi za účelom priblíženia fenómenu tejto pop-kultúry širšiemu publiku na Slovensku. Festival Comics Salón 2007 je opäť poriadaný pod záštitou Japonskeho Veľvyslanectva.

Minulý ročník festivalu Comics Salón 2006 v priebehu troch dní navštívilo neuveriteľných 3252 návštevníkov, a tak sa tento rok usporiadatelia rozhodli festival rozšíriť o ďalśie 2 sály na 14 paralených programov, o ktoré sa bude deliť so sesterským festivalom IstroCON 2007.

Cieľom IstroCONu a Comics Salónu je priblížiť fenomén tejto popkultúry, poskytnúť edukáciu a ponúknuť tvorivú alternatívu trávenia voľného času. Taktiež poskytuje priestor našim výtvarníkom, comicsovým tvorcom a spisovateľom na odprezentovanie vlastných diel a získavať podporu pre tvorbu diel.

Program – IstroCON:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 14 sálach odohrávať rôznorodý program členený podľa jednotlivých sekcií festivalu – Filmy, Scifi, Fantasy, Horor, Spoločenské kartové a stolové hry, LARPy a čajovňu. Chýbať nebude ani pútavý sprievodný program.

Veľkým hosťom IstroCONu bude pán spisovateľ R.A.Knaak, autor sérií Warcraft, Diablo, Dragon Lance, Conan, Dragonrealm a iných.

Vrámci filmov sa návštevníci môžu tešiť na 15 najnovších filmových trhákov so scifi a fantsy tématikou ako Harry Potter 5, Shrek 3, Nenávisť 2 alebo Eragon.

Fanúšikovia Scifi, Fantasy a Hororu sa budú môcť tešiť na prednášky a besedy so známymi autormi a spisovateľmi a redakciou časopisu Fantázia.

Chýbať nebudú ani bloky o Pánovi Prsteňov, Harry Potter, StarGate, Star Trek, Star Wars, Battlestar Galactica a Babylon 5. A nakoniec sa uskutoční súťaž o najlepšiu poviedku IstroCONu.

Tešiť sa môžete na krsty kniźiek od R.A. Knaaka, Terryho Pratchetta,  Andrzeja Sapokowského ako aj slovenských a českých scifi a fantasy autorov Ďura Červenáka, Dušana Fabiána a Lucie Kukačovičovej.
Súčasťou festivalu bude predvádzanie a hranie stolových hier ako je Warhammer, Carcassone, Citadela, Osadníci z Katanu, Confrontation a iné.

Z kartových hier nebude chýbať turnaj Hráč roka MTG, Majstrovstvá Slovenska v VTES, turnaj Yu-Gi-Oh a Pokemon a World of Warcraft. Nájdete aj voľné hranie a učenie kartových hier Magic: The Gathering, Vampire, YuGiOh, Pokemon atď.

Návštevníci si taktiež budú môcť oddýchnuť v príjemnom prostredí čajovne , v reštaurácii a bare.

Program – COMICS SALÓN:

V priebehu 3 dní sa bude paralelne v 14 sálach odohrávať rôznorodý program členený podľa jednotlivých sekcií festivalu – Comics, Anime, Japonsko a Hry. Chýbať nebude ani pútavý sprievodný program.

Veľkým hosťom COMICS SALÓNu bude pán spisovateľ R.A.Knaak, autor mangy Ragnarok a Warcraft, ktorú budeme na festivale aj krstiť.

Medzi hlavné sprievodné programy určite patrí súťaž o najlepšie kreslené dielo v kategórií vlastný Comics & Manga, FanArt a Original Art. Ďalej sa bude odohrávať súťaž Cosplay o najlepší kostým hrdinu z filmov, hier alebo anime a na záver budeme hladať najlepšieho speváka v Anime-Karaoke.

Vrámci filmov sa návštevníci môžu tešiť na 15 najnovšich filmových trhákov ako Spider-man 3, 300, alebo Ghost Rider nakrútené podľa comicsovej predlohy. Taktiež nebudú chýbať fantastické filmy a ďalšie filmy s comicsovou, fantastickou alebo anime tématikou.

Medzi premiéry bude patriť krst prvej slovenskej zbierky mangy a comicsu Comics Salón: COMICS & MANGA BOOK, mangy Warcraft a comicsu Maxx.

Herná sekcia ponúkne oficiálny turnaj Majstrovstvá Slovenska v PlayStation 2007 a XBOX 360, PC Cup, PSP Challenge, rôzne mini turnaje v Dance Dance Revolution, Buzz, Singstar, Eyetoy a samozrejme voľné hranie. Zaujíma vás Dance Dance Revolution? Majstrovstvá Slovenska v DDR sa bude konať na Comics Salóne.

Okrem hrania sa budú na mieste odohrávať odborné prednášky a besedy s hernými teoretikmi a vývojármi na tému hier a ich jednotlivých aspektov. Pozvali sme niekoľko vývojárskych štúdií a odohrajú sa premiery rôznych herných titulov a ukažky síl novej PlayStation 3,  Xbox 360 a Wii. Medzi premiérami nájdete tituly Halo 3, The Witcher a novinky na PS3.

Japonská kultúra sa predstaví rôznymi zaujímavými prednáškami o skladaní o zvykoch, origami, bojových umeniach kendo a iyaido, jedle, znakoch, kimonách a rôznych iných zaujímavostiach z krajiny vychádzajúceho slnka. Chystáme aj živý workshop vo varení japonského jedla.

Comicsová sekcia uvedie zaujímavé prednášky o comicse, ako aj výstavu najlepších comicsových diel zo Slovenska a zahraničia. Záujemcovia sa môžu zapojiť do niekoľkohodinových workshopov vedených odborníkmi na kreslenie comicsov zo Slovenska, Čiech a USA.

Fanúšikovia japonského comicsu sa opäť nabažia vynikjúceho anime, prednášok na tému anime a mangy v sekcii Anime Salón. Budú môcť prevetrať svoje schopnosti v AnimeQuize, kresliacich súťažiach a kostýmovaní. Aj keď bude Anime sekcia, len súčasťou bohatého programu Comics Salónu, tak pôjde opäť o najväčšiu akciu tohto druhu na Slovensku.

Hostia:

Festival Comics Salón bude skutočne medzinárodný aj vďaka účastí vybraných hostí z 8 krajín sveta (Slovensko, USA, Japonsko, Česká Republika, Poľsko, Francúzsko, Rakúsko, Dánsko,).

Medzi hlavné osobnosti comicsu, patrí napriklad známy spisovateľ Richard A. Knaak, autor príebov zo sveta Warcraft, Diablo, Conana a Dragon Lance. Taktiež je autorom mangy Ragnarok a Warcraft. Ďalej príde autor ságy o Zaklínačovi Andrzej Sapkowski v rámci krstu tretej knihy zo série Veža Bláznov a Boží Bojovníci.

A v neposlednom rade slovenský ilustrátor Juraj Mad Maxon, ktorý je autorom rôznych obrazov, ilustrácií a comicsov. Svoje diela a prednášky predstaví vyše 50 hostí, ktorí sú odborníkmi v oblasti comicsu, maľby, anime, hier a japonskej kultúry.

Detaily:

IstroCON 2007 a Comics Salón 2007 sa uskutočnia v dňoch 14. až 16. septembra 2007 v priestoroch SÚZA na Drotárskej Ceste 46 v Bratislave. Začne sa v piatok (14.9.) od 12:00 a skončí v nedeľu (16.9.) o 19:00.