Napínavý príbeh o dolapení nacistického zločinca, dojímavá životná cesta človeka, ktorý prežil holokaust, aj zamyslenie, či existuje pravá láska. A ešte viac ponúkne druhý ročník Izraelského filmového festivalu, ktorý sa uskutoční od 16. do 18. mája 2012 v bratislavskom kine Mladosť. Ponúkne výnimočné izraelské filmy, ktoré má slovenský divák možnosť vidieť po prvýkrát.

„Pri prvom ročníku sme boli potešení veľkým záujmom slovenského publika. Všetky predstavenia boli naplnené do posledného miesta. Slovenským divákom sa izraelská kinematografia páči. Aj tento rok sa držíme nášho cieľa – vytvoriť priestor na prezentáciu kvalitných filmových diel a predstaviť rôznorodosť a bohatosť izraelskej kinematografie a kultúry,“ povedal izraelský veľyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. „Aj tento raz prinesieme výsostne izraelské témy, ale aj príbehy, ktoré sa môžu odohrať kdekoľvek na svete. Každý si bude môcť vybrať podľa vlastného vkusu,“ dodal.

Trojdňový Izraelský filmový festival sa začne v stredu 16. mája o 17. 30 h snímkou To boli časy! (There Were Nights). Vykresľuje rodinu slávneho divadelného režiséra, ktorá žije šťastný život obkolesený svetlami reflektorov. Až pokým sa náhle všetko zrúti ako domček z karát, otec sa dostane do väzenia, matka trpí nevyliečiteľnou chorobou. A tomu všetkému sa prizerá malé dievčatko. Tento príbeh je o silnej láske dcéry k svojmu otcovi, ale zároveň o túžbe odísť od neho a žiť svoj vlastný život.

Druhým stredajším filmom o 20 h je Nesplatený dlh (The Debt). Napínavá dráma zobrazuje mladých agentov Mossadu, ktorým sa podarilo chytiť jedno z naväčších nacistických monštier. Avšak nikdy sa im ho nepodarilo priviezť pred súd. Ani tridsať rokov po akcii im nedá spávať myšlienka, že tento vojnový zločinec beztrestne a slobodne žije. V ich životoch je desaťročia dlh, ktorý treba splatiť. Snímka zaujala natoľko, že z nej v roku 2010 vznikol hollywoodsky remake, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala Helen Mirren.

Štvrtkový festivalový deň sa začne o 17. 30 h Pásmom krátkych animovaných filmov, ktoré predstaví najlepšie izraelské „kraťasy“. Budú veselé i vážne, pre deti aj dospelých.

O 20 h sa na festivalové plátno dostane výnimočný dokumentárny film Zbohom láska (Bye Bye Love). Mladá režisérka venovala svoj projekt momentu, keď začína láska medzi dvoma ľuďmi zhasínať a pomaly umierať. Lekárka, právnička, kozmetička, učiteľka, lektorka, striptérka a dídžejka sa stretávajú pri štýlovej večeri a „vyzliekajú“ sa zo svojich lások a sklamaní. A kladú si aj otázku, či pravá láska naozaj existuje.

Piatkový posledný deň Izraelského filmového festivalu otvorí o 17. 30 opäť film Nesplatený dlh (The Debt).

Izraelský filmový festival 2012 uzavrie jedinečný dokumentárny film Vraciam sa k tebe, Paríž (Just like the Queen of England). Prinesie dojímavý príbeh človeka, ktorý ako malá sirota prežil holokaust a ako starý muž s bielou bradou sa vracia v čase späť do Paríža svojho detstva aj do kibucu svojich mladých liet. Snímka emotívne a intímne ukazuje jeden silný ľudský príbeh.

Vstup na všetky predstavenia je zdarma a filmy budú premietané v pôvodnom hebrejskom jazyku s anglickými titulkami.

Izraelský filmový festival organizuje Izraelské veľvyslanectvo na Slovensku.

IZRAELSKÝ FILMOVÝ FESTIVAL 2012

Kino Mladosť
Hviezdoslavovo námestie 17, Bratislava
16.- 18. máj 2012
Vstup zdarma

Program:

Streda 16. 5.
17:30 To boli časy!, réžia: Ron Ninio
20:00 Nesplatený dlh, réžia: Assaf Bernstein

Štvrtok 17. 5.
17:30 Pásmo krátkych animovaných filmov, zostavovateľ: Gilat Parag
20:00 Zbohom láska, réžia: Ayelet Dekel

Piatok 18. 5.
17:30 Nesplatený dlh, réžia: Assaf Bernstein
20:00 Vraciam sa k tebe, Paríž, réžia: Micha Shagrir