Už budúci týždeň sa na hradbách pri Záhrade umenia v Prešove uskutoční Filmový festival Prešovčanov, ktorý pripravuje kino Scala a PKO. Pripojili sme sa k tejto aktivite a prispeli sme do programu prvými dvoma snímkami. Program sa začína v utorok o deviatej slovenským dokumentárnym filmom Mesiac v nás. Vstup na všetky projekcie je voľný.

20. 7. o 21.00
MESIAC V NÁS
Réžia: Diana Fabiánová
Slovensko / Francúzsko / Španielsko
2009, 74 min.

Rozhovor s Dianou Fabiánovou, autorkou dokumentu Mesiac v nás.

Dokument o menštruácii v širších spoločensko-historických súvislostiach. Tento dokumentárny film rozpráva príbeh Diany, dievčaťa roky trpiaceho bolestivou menštruáciou, ktoré sa rozhodne pátrať po pôvode bolesti. Prostredníctvom dokumentu si kladie otázky, skúma príčiny problémov, trápenia a nachádza informácie a historické fakty, ktoré spochybňujú tradičné vnímanie menštruácie. Cez rozhovory s odborníkmi na celom svete, skúma hlbšie súvislosti v oblasti sociológie, kultúrnych noriem, zvykov, symboliky a podvedomia. Získané informácie sú zaujímavé, prospešné, miestami alarmujúce, no i zábavné a dotvárajú pestrofarebnú mozaiku sveta, a nielen toho ženského. Snahou dokumentu je teda bez predsudkov, s miernou iróniou a s humorom konštatovať, že s každou ľudskou bytosťou sa rodí nová príroda ,a že obrodzujúca sila ženského cyklu je vlastne nezvyčajným zdrojom energie pre celú ľudskú spoločnosť.

21. 7. o 21.00
PÁN VEĽRÝB
Réžia: Niki Caro
Nový Zéland / Nemecko
2002, 105 min.

Je to priam neuveriteľné a mnohí hovorili o malom filmovom zázraku. Za dobrodružným príbehom, ktorý renomovaný časopis Variety nazval „magickým príbehom, ktorý dojme každého diváka bez rozdielu veku“, stojí Tim Sanders, skúsený producent fantasy trilógie Pán prsteňov. Ústrednou postavou príbehu je Koro a jeho vnučka Pai. Koro mal odjakživa v malej komunite domorodých obyvateľov na Novom Zélande veľkú úctu a vážnosť. Narodil sa totiž s magickou schopnosťou rozumieť veľrybám. Ostrovania ho považujú za svojho najvýznamnejšieho obyvateľa, pretože práve s ním (a jeho schopnosťou) spájajú svoju identitu. Nadišiel však čas, aby Koro odovzdal svoje umenie a schopnosti mladšiemu nástupcovi. Prichádzajú mladí muži z celého ostrova, aby podstúpili skúšky, ktoré majú preveriť ich schopnosť načúvať veľrybám. Z nich má vzísť nový pán veľrýb…

22. 7. o 21.00
VEREJNÝ NEPRIATEĽ Č.1
Réžia: Jean-François Richet
Francúzsko / Taliansko / Kanada
2008, 109 min.

23. 7. o 21.00
VEREJNÝ NEPRIATEĽ Č.1.: EPILÓG
Réžia: Jean-François Richet
Francúzsko / Taliansko / Kanada
2008, 130 min.

Jacques Mesrine, najväčší francúzsky gangster všetkých čias, bol vo svojej vlasti známejší než akákoľvek celebrita. Jeho avantúry boli neskutočne ľahkomyseľné, neuveriteľne drzé a jeho úmysly absolútne nepredvídateľné. Na každú novú „fušku“ sa pomocou plastických operácií a najrôznejších masiek menil na nepoznanie a preto dostal prezývku „muž tisícich tvárí“.

Národ ho uctieval, ženy ho zbožňovali a pre štát bol nepriateľom číslo jedna. Jeho odvážne skutky, početné úteky z väzenia, milostné romániky, nad ktorými ostával stáť rozum, jeho bájne dobrodružstvá, obrovský cynizmus a výsmech polícii, z toho všetkého vznikol pre Francúzov skutočne národný epos. Epos o človeku, ktorý bol skutočným hrdinom alebo antihrdinom…

Filmy Verejný nepriateľ č. 1 a Verejný nepriateľ č. 1: Epilóg sa nakrúcali súbežne celých deväť mesiacov, na troch kontinentoch a s rozpočtom 80 miliónov Eur. Ide o najdrahšiu francúzsku produkciu všetkých čias.