V sieti (2020) © Filmtopia

Českí režiséri Barbora Chalupová a Vít Klusák po takmer troch rokoch práce dokončili film V SIETI. Celovečerný dokument o zneužívaní detí na internete bude mať na Slovensku premiéru 5. marca 2020. Do kín ho prinesie distribučná spoločnosť FILMTOPIA. Slovenským koproducentom filmu je Peter Kerekes.

3 herečky, 3 izby, 10 dní a 2458 sexuálnych predátorov. Experiment, ktorý naliehavým spôsobom otvára tabuizovanú tému zneužívania detí na internete. Tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú za úlohu, prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, chatujú a skypujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Veľká väčšina z mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru, posiela fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno, alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať.

Experti hovoria, že väčšina predátorov, ktorí lovia deti na internete, sú psychosexuálne normálni, nehovoríme teda o pedofiloch. Na deti cielia, pretože sú jednoduchšie manipulovateľné. Aj napriek tomu sa tvorcovia rozhodli, že identitu mužov budú ukrývať pod špeciálnou maskou. Cieľom filmu totiž nie je vyvolať lynč jednotlivcov, ale dôrazne upozorniť na fenomén zneužívania detí na internete.

Dokumentárny film V SIETI hovorí o strhujúcej dráme troch hrdiniek alias „dvanásťročných dievčat“ od castingu až po osobné stretnutia, kedy sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier. Taktiky predátorov sa tak obracajú proti svojim strojcom a z lovcov sa stávajú lovení.

Nakrúcanie prebiehalo pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu.

„Film sme postavili tak, aby bol čo najvernejším odrazom toho, čo sa v detských izbách čoraz častejšie odohráva. Ak by sme film nakrútili iba ako súbor rozhovorov s odborníkmi alebo ako investigatívnu reportáž, nikto by si nedokázal predstaviť, čím si dievčatá a chlapci v tomto veku prechádzajú. Dúfame, že sa nám filmom V sieti podarí rozprúdiť rozhovory a rodičom, učiteľom a možno aj zákonodarcom otvoríme o trochu viac oči,“ uvádza režisérka Barbora Chalupová.

Film vznikol vďaka podpore Audiovizuálneho fondu.