Pilot 2020 Pilot 2020

Na konci leta sa v Malom Berlíne uskutoční druhý ročník festivalu seriálov Pilot. Ako jediné podujatie svojho druhu na Slovensku sa zameriava na seriálovú tvorbu. Druhý ročník má kvôli protipandemickým opatreniam obmedzenú kapacitu návštevníkov a je určený najmä profesionálom. Súčasťou festivalu bude bilančná reflexia zameraná na slovenskú seriálovú produkciu v roku 2019 a praktický workshop tvorby námetu pre televízny formát.

Festival seriálov Pilot je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku. Po úspešnom prvom ročníku, ktorý sa konal v marci 2019, sa druhý ročník podarí zorganizovať až v náhradnom termíne, konkrétne 18. až 20. septembra 2020. Festival sa opätovne uskutoční v unikátnych priestoroch Malého Berlína na Nádvorí, ktoré sú situované v centre Trnavy. Vzhľadom na aktuálnu situáciu má festival limitovanú kapacitu a bude prebiehať za sprísnených hygienických opatrení.

Aktuálny ročník sa zameriava primárne na autorov a tvorcov seriálov. Program venovaný profesionálom zahŕňa prezentácie, diskusie, workshopy, ale i reflexiu slovenskej seriálovej tvorby za predchádzajúci rok.

V rámci diskusných pásiem sa bude hovoriť aj o aktuálnej téme, akou je práca pre televízie v období karantény. Festival sa bude venovať i možnostiam pomoci mladým autorom v tvorbe autorských seriálových projektov. Okrem diskusie sa v rámci tejto témy predstavia aj mladí autori so svojimi projektami v rôznych štádiách produkcie. Jeden z diskusných blokov sa bude venovať produkcii pre deti a mládež na Slovensku. Debatu otvorí príspevok filmového kritika Michaela Papcúna o histórii a súčasnosti tvorby pre deti a mládež. V rámci pripravených prezentácií festival ponúkne návštevníkom možnosť dozvedieť sa viac o fungovaní Centrálneho registra námetov RTVS.

V spolupráci s partnermi prináša festival seriálov Pilot aj dva workshopy. Prvý, ktorý zastrešuje autorská spoločnosť LITA, sa bude venovať téme autorského práva a jeho špecifikách pre oblasť seriálovej tvorby. Workshop vedie Lucia Miklasová a je určený všetkým tvorcom a profesionálom v audiovízii.

Druhý workshop s názvom Postava je príbeh je zameraný na vytvorenie námetu pre televízny formát s fokusom na kreovanie dramatickej postavy. Praktický workshop lektorsky povedie scenáristka a dramaturgička TV JOJ Bronislava Balašková, ktorá sa autorsky podieľala na mnohých úspešných televíznych projektoch, ako napríklad Panelák, Aféry, Pod povrchom, či divácky veľmi úspešný seriál Za sklom, ktorý tento rok získal v ankete OTO cenu seriál roka.

Akreditácie na druhý ročník festivalu v cene 5 EUR je možné zakúpiť online na webovej stránke Malého Berlína.

Festival seriálov Pilot sa bude konať tretí septembrový víkend, 18. až 20. septembra 2020 v Trnave, v priestoroch Malého Berlína. Podujatie organizuje o. z. Metaforum spoločne s o. z. Publikum.sk. Festival finančne podporil Audiovizuálny fond a LITA, autorská spoločnosť. Hlavným mediálnym partnerom je TV JOJ. Partnermi podujatia sú RTVS, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave, Slovenský filmový ústav a Film.sk.