Azyl 2019

Mladí začínajúci filmári, ale aj skúsenejší profesionáli mali vyše dva mesiace, aby prihlásili svoju tvorbu na Festival AZYL – medzinárodný online festival 1 a 5 minútových filmov a videoklipov. Víťazi boli slávnostne uvedení 21. júna 2019 na ART FILM FESTE v Košiciach. Všetky filmy si môžete pozrieť na webovej stránke www.festival.azyl.sk. Poďme si predstaviť víťazov jednotlivých kategórií a zhodnotiť aktuálny ročník festivalu.

Súťažilo sa v troch kategóriách – minútové filmy, päťminútové filmy a videoklipy. Celkovo sa do súťaže prihlásilo 250 filmov zo 40 krajín sveta. Pri formátoch z rôznych krajín sa vyskytovali skutočne silné motívy, najčastejšie sa opakovali témy ako ekológia, udržateľnosť v stravovaní, sexuálne zneužívanie či kríza v komunikácii, ktorú prinášajú digitálne technológie. Hovorí organizátor festivalu, Viliam Štrelinger: „Príjemne nás prekvapilo, že k nám prihlasujú filmy aj čoraz mladší tvorcovia. Najmladšia režisérka mala iba 13 rokov. Ak bude tento trend pokračovať, do budúcna zvažujeme aj vytvorenie sekcie pre tvorcov do 18 rokov. Tvorcovia z predošlých ročníkov sa k Festivalu AZYL radi vracajú. Nielen, že sa nám prihlasujú opakovane, ale dokonca víťaz minuloročného minútového filmu v tomto ročníku 2019 vyhral päťminútovú kategóriu.“

O víťazoch rozhodovala odborná porota z krajín Vyšehradskej štvorky, Slovensko zastupovali režisér filmu Kandidát a pripravovaného filmu Amnestie, Jonáš Karásek, a scenáristka, dramaturgička a profesorka Filmovej a televíznej fakulty VŠMU Zuzana Gindl-Tatárová. Ročník 2019 zhodnotil Jonáš Karásek takto: „Bolo veľmi inšpiratívne mať možnosť pozrieť si tieto krátke filmy. Kvalita mnohých je na vysokej úrovni – či už ideovo alebo formálne. V porote som bol aj minulý rok, nemôžem povedať, že by sa úroveň filmov nejako výrazne zmenila, aj vtedy tam boli zaujímavé veci, keď ma oslovili skôr hrané, netradične natočené kúsky. V rámci tohto ročníka ma oslovili viac animácie.“

V kategórii minútový film sa stal víťazom slovinský autor Matic Grgic s filmom THE LAST CIGARETTE ON EARTH: A Steampunk Adventure. Vo svete paralelnej budúcnosti, kde lietajúce lokomotívy a mechanické helikoptérové kone zapĺňajú nebo a mesiac, je obrovská skládka odpadu, ktorú drží v obehu parná sila. Niekde v tomto veľkom steampunkovom svete začína malý príbeh o poslednej cigarete na Zemi.

Víťazný 1-minútový film: THE LAST CIGARETTE ON EARTH

Daniel McKee (UK) s filmom IF YOU NEVER ANSWERED X sa umiestnil na prvom mieste v kategórii 5-minútových filmov. Film sleduje aktivitu telefónu človeka, ktorý sa stratil. AK SI NIKDY NEODPOVEDAL X skúma tému komunikácie v 21. storočí prostredníctvom notifikácií objavujúcich sa na obrazovkách mobilných telefónov.

Víťazný 5-minútový film: IF YOU NEVER ANSWERED X

Prvé miesto v kategórii videoklip získalo poľské tvorivé duo Dorota Piskor a Tomek Ślesicki s videoklipom ku skladbe COVER ME – Kroki. Vo videu sa muž vydáva na cestu miestami, kde sa zastavil čas.

Víťazný videoklip: COVER ME – KROKI

Hlavnou cenou pre víťaza v kategórii videoklipov je 20 postprodukčných hodín pre svoje projekty v štúdiu HomeMedia Production. Kategória 1 a 5 minútových filmov je ocenená 500 eurovou poukážkou na nákup techniky v sieti iStores.

Tento ročník Festivalu AZYL sprevádzala novinka – Workshop AZYL. Je to tvorivý a vzdelávací workshop určený pre stredné školy, na ktorom si študenti za asistencie odborných lektorov priamo na festivale vyskúšali natočenie vlastných krátkych filmov. V priestoroch nezávislého kultúrneho centra Tabačka Kulturfabrik sa študenti stredných škôl oboznámili so základmi scenáristiky, réžie, produkcie a strihovej skladby. Počas 5 dní boli účastníci workshopu za pomoci štyroch odborných lektorov vedení k tomu, aby čo najlepšie zrealizovali svoj námet na tému Reklama na festival Art Film Fest do minútového filmu. Hovorí Viliam Štrelinger: „Musím povedať, že som veľmi milo prekvapený. Do tvorby sa zapojili aj hudobníci z košického konzervatória a pre niektoré filmy tvorili hudbu na mieru. Myslím, že pre stredoškolákov je to výborný odrazový mostík do sveta filmu. A môžem povedať, že ma veľmi teší, ako to niektorých študentov chytilo!“

Tie najlepšie filmy z festivalu sa okrem Slovenska dostanú aj na festivaly v rôznych končinách sveta – v Maďarsku, Poľsku či Českej republike. Organizátorom z AZYL Production sa tento rok podarilo nadviazať spoluprácu s Febiofestom a festivalom Pohoda, kde diváci budú mať možnosť pozrieť si to najlepšie z aktuálneho ročníka – Best of AZYL 2019. Putovné prehliadky by mali pokračovať na Grape festivale alebo v Novej Cvernovke.