Filmy od osvedčených animátorov a animátoriek, dobre známych priaznivcom Fest Anče, aj celkom nové mená, bohaté slovenské sekcie a aktuálne trendy v animácii – oficiálny výber 13. ročníka medzinárodného festivalu animácie Fest Anča prináša ozajstnú rôznorodosť. Celý oficiálny výber nájdete na webe festivalu.

Známe animátorské mená, hostia z predošlých ročníkov – medzi nimi napríklad Vera Neubauer, Peter Millard, Max Hattler či Michael Frei – aj minulí držitelia festivalových ocenení Julia Ocker, Lena von Döhren či Milos Tomić – tých všetkých možno nájsť v oficiálnom výbere 13. Fest Anče.

Do festivalového call for entries, ktorý mal uzávierku 29. februára, sa tento rok prihlásilo rekordných 1650 filmov zo 65 krajín. Do programu sa z nich kvalifikovalo vyše 250. Návštevníci si ich budú môcť pozrieť v desiatich súťažných a nesúťažných sekciách. 

“Máme radosť, že niekdajší hostia a ocenení nám svojimi prihláškami aj naďalej prejavujú svoju priazeň,” uviedla riaditeľka festivalu a členka predvýberovej komisie Ivana Sujová. “Myslíme si, že kvalitu filmov je možné oceniť naprieč celým tohtoročným programom, zďaleka nielen v súťažných sekciách.”

“Teší nás tiež, že veľká časť vybraných filmov mapuje trendy v animácií a že výber je veľmi pestrý. Fest Anča si zakladá na rôznorodosti a unikátnosti programu, snažíme sa dávať priestor aj menej známym filmom a animátorom. Myslíme si, že náš výber je toho dôkazom a spája tradíciu s inovatívnosťou. Veľkú pozornosť sme venovali aj formálnej stránke filmov a použitým animačným technikám,” dodáva Ivana Sujová. Zaujímavosťou v programe bude tento rok nová nesúťažná sekcia dokumentárnych animovaných filmov s názvom Krátky animovaný dokument.

Za známku kvality tohtoročných prihlášok je možné považovať aj fakt, že viaceré z filmov už majú na konte ocenenia a uvedenia na významných zahraničných festivaloch. Napríklad film Dcéra českej autorky Darie Kaščejevy bola uvedená v Annecy, ocenená na Sundance a nominovaná na Oskara. SH_T HAPPENS Michaely Mihály a Davida Štumpfa sa premietal v Sundance a v Benátkach. 

Silné zastúpenie má aj tento na Fest Anči rok domáca tvorba. Krátke domáce animované filmy dostali, tak ako vlani, opäť v programe okrem súťažnej sekcie priestor aj v nesúťažnej Slovenskej panoráme.

„Pozitívne vnímame zväčšujúcu sa tematickú a žánrovú pestrosť naprieč slovenským animovaným filmom. Vidieť to napríklad aj v množstve videoklipov či v tvorbe pre deti,” hodnotí Ivana Sujová. Domáca tvorba má zastúpenie aj v hlavnej súťaži prostredníctvom filmu SH_T HAPPENS a v súťaži videoklipov prostredníctvom minuloročného oceneného Mariána Vredíka.

Vidieť výber toho najlepšieho zo súčasnej animácie môžete na Fest Anči 2020 od 27. do 30. augusta v Žiline. K dispozícii je stále limitovaná edícia výhodných vstupeniek na Fest Anču 2020, ktoré sa dajú kúpiť práve teraz na webe Fest Anče.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v Novej Synagóge v Žiline. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, výstavy, workshopy, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.