16. ročník Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča sa bude konať počas prvého letného prázdninového víkendu od 29. júna do 2. júla 2023. Témou tohtoročného festivalu sú UTÓPIE a jeho návštevníci sa okrem bohatej ponuky domácich, ale aj zahraničných animovaných filmov môžu tešiť na pestrý sprievodný program. Fest Anča premietne nielen trilógiu oceňovanej režisérky Marty Pajek, ale aj kultovú snímku Divoká planéta. Na svoje si prídu aj rodiny s deťmi, pre ktoré Fest Anča pripravila výdatnú ponuku akcií. Počas festivalu sa tiež uskutoční už druhý ročník jedinečného Študentského fóra, ktoré vytvára prostredie na diskusiu medzi školami a študentmi animácie.

„Svet, v ktorom dnes žijeme nie je dokonalý – je plný strachu i nenávisti a to, že má tak ďaleko od ideálneho stavu, sa nás veľmi dotýka. Aj z toho dôvodu sme sa rozhodli na tohtoročnej Fest Anči upriamiť pozornosť na utópie. Myslíme si, že je dôležité, aby sme si v súčasnom polarizovanom svete dovolili snívať o nových, veľakrát nemožných svetoch,“
približuje tému festivalu programový riaditeľ a kurátor fokusu Jakub Spevák.

Yuku a himalájsky kvet © Fest Anča

Zaostrené na utópie

Téma festivalu, ako to už býva zvykom, je popretkávaná naprieč celým filmovým i nefilmovým programom. V kurátorovanej kolekcii krátkych animovaných filmov sa bude na utópie nazerať z pohľadu klimatickej krízy a kapitalizmu, ale aj z pohľadu kvíru a rodovej rovnosti. Diváci budú mať možnosť sledovať súboj dystópie s utópiou a tiež pokus o ich dekonštrukciu.

Šestica premietaní s názvami ako Záhrada pozemských rozkoší, Nekonečné čakanie na Godota, Tam niekde za dúhou či Predstavte si nemožné bude doplnená o diskusie s osobnosťami, ktoré sa viažu k prezentovaným témam. V rozhovoroch sa tak predstavia: aktivista Roman Samotný, vizuálny a konceptuálny umelec Jozef Pilát, či tanečníčka Monika Prikkelová.

Masterclass na festivale uvedie poľská animátorka Marta Pajek, ktorá tu predstaví aj svoju nedávno dokončenú trilógiu Nemožné objekty a iné príbehy. Mimoriadne oceňované a úspešné dielo, pozostávajúce z troch častí, je komplexným, vrstevnatým portrétom ženy v kontexte spoločnosti, rodiny a romantického vzťahu a jeho zameranie presne zapadá do témy tohtoročného festivalu.

Websterovci vo filme © Fest Anča

„Aj napriek tomu, že slovo utópia označuje neexistujúce miesto, veríme, že na Fest Anči vytvoríme skutočné útočisko, v ktorom sa každý/á bude cítiť naozaj bezpečne. Miesto, ktoré bude inkluzívnejšie a spravodlivejšie. Miesto, kde budeme doma,“ dopĺňa Jakub Spevák.

Na tému nadväzuje aj tohtoročný vizuál, o ktorý sa už tradične postaral grafický dizajnér Marek Menke.

Utópie včerajška

Utópie, to je aj určité ohliadnutie sa za minulosťou. Pri príležitosti 60. výročia svojho vzniku pripravil Slovenský filmový ústav pásmo filmov Archeológia budúcnosti, ktoré skúma a do veľkej miery predznačuje vývoj našej spoločnosti. Aj Ateliér animovanej tvorby na bratislavskej Vysokej školy múzických umení oslavuje tento rok okrúhlych 30 rokov od svojho založenia. V rámci programu 16. ročníka Fest Anče sa tak môžete tešiť aj na študentské filmy, ktoré túto školu formovali do dnešnej podoby.

V rámci tohtoročného programu sa predstaví aj výber filmov z poľského animovaného štúdia Studio Filmów Rysunkowych, ktoré je preslávené nielen filmami pre deti (napríklad Bolek a Lolek alebo Reksio), ale aj autorskými filmami pre dospelých. Sekcia bude rovnako orientovaná na utópie a predstavia sa v nej napríklad filmy o rakete, ktorá nevie odletieť, ale aj o mušli, ktorá vás prenesie do idylickej minulosti.

Viac o festivale nájdete na webe: www.festanca.sk

Zdroj: www.festanca.sk