Fest Anča © Fest Anča 2023 Fest Anča © Fest Anča 2023

Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa stal prvým filmovým festivalom na Slovensku s prestížnym štatútom Academy Awards® Qualifying Festival. Až dva krátke filmy ocenené Anča Award môžu súťažiť v kategórii krátkych filmov na 96. ročníku Academy Awards®. Sú to filmy v kategóriách Najlepší krátky animovaný film a Najlepší slovenský krátky animovaný film, čo znamená, že slovenské filmy sú o krok bližšie k Oscarom. Rozhodnutie Akadémie zastihlo organizátorov len pár hodín pred oficiálnym otvorením 16. ročníka, čo mu pridalo na slávnostnej atmosfére.

Čo znamená byť Academy Awards® Qualifying Festival?

Krátke filmy, ktoré získajú ocenenie Anča Award za Najlepší krátky animovaný film a Anča Award za Najlepší slovenský krátky animovaný film sú odteraz automaticky oprávnené na posúdenie v Oscarovej® súťaži krátkych film. Snímky tak získajú skratku k oscarovým nomináciám, ktoré inak podliehajú zložitým pravidlám. Medzinárodný festival animácie Fest Anča sa stal súčasťou exkluzívnej rodiny Academy Awards® Qualifying Festivals, medzi ktoré patria naprestížnejšie festivaly sveta, ako sú Benátky, Cannes, či Berlinale, ale aj festivaly animácie Annecy vo Francúzsku, či Animafest v Záhrebe.

Slovenské krátke filmy ešte neboli tak blízko k Oscarom®

Skvelou správou je, že nielen hlavná medzinárodná cena festivalu je kvalifikačná na Oscara®, ale platí to aj pre cenu v slovenskej súťaži. To znamená, že každý rok bude slovenský krátky animovaný film kvalifikovaný do boja o oscarovú sošku. Je to pocta nielen pre slovenskú animáciu, ale aj pre slovenský film ako taký.

„Nebýva zvykom, že aj národné festivalové ceny sú kvalifikačné na oscarové nominácie. To len dokazuje, že Akadémia oceňuje našu oficiálnu selekciu a verí nielen našim animátorom, ale aj našim porotcom. Je to mimoriadne dobrá správa nielen pre Fest Anču, ale pre všetkých slovenských animátorov a animátorky, ktorí/é sú teraz omnoho bližšie ku Oscarom,“ uvádza riaditeľka festivalu Ivana Sujová.

Fest Anča © Fest Anča 2023

Jedinečnosť Fest Anče

Americkú Akadémiu filmových umení a vied zaujal oficiálny výber filmov Fest Anče, ale aj výhercovia z posledných rokov. Filmovú dramaturgiu festivalu už približuje programový riaditeľ Fest Anče, Jakub Spevák: „Dramaturgický výber uprednostňuje svieži filmový jazyk a kladie dôraz na súčasnú, progresívnu animáciu, ktorá odvážne rúca zaužívané postupy a v ktorej autor prichádza s originálnym prístupom. Víťazmi nášho festivalu sú často nezávislí autori s jedinečným štýlom a kvalitnou animáciou. Zvyčajne to nie sú mená, ktoré vyhrávajú na veľkých svetových festivaloch. Sú to nové hlasy, nové generácie filmárov, ktorí svojimi víziami a príbehmi menia charakter nielen súčasnej animácie.” Je to povzbudzujúca správa najmä pre vychádzajúce hlasy animácie, ako aj pre nadaných študentov a študentky, ktorých filmy sa tiež nachádzajú v súťažných výberoch.

Kto sa kvalifikuje na Oscara tento rok?

16. ročník Fest Anče sa konal od 29. júna do 2. júla 2023 v Žiline. Porota v zložení Joanna Kozuch, Malte Stein a Cheng-Hsu Chung ocenila švajčiarsky film Armat režisérky Elodie Dermange. Porota slovenskej súťaže v zložení Diana Cam Van Nguyen, Daniel Šuljić a Olga Bobrowska ocenila snímku Pochyby režisérky Adely Križovenskej. Už tieto filmy sa môžu kvalifikovať na nadchádzajúcom 96. ročníku Academy Awards®.

O Fest Anči

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka, ktorý sa koná v Novej synagóge v Žiline, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, Mestskom divadle Žilina, v Rosenfeldovom paláci a v žilinskom Artfore. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.