/V sobotu 3. decembra odovzdávala v Berlíne Európska filmová akadémia už 18. výročné filmové ceny za rok 2005, porovnateľné s americkými Oscarmi. Najviac nominácii získal francúzsky film Cache rakúskeho režiséra Michaela Hanekeho (na fotografii). Film rozpráva príbeh dobyvačnej francúzskej kolonizácie v Alžírsku. Film získal aj cenu za najlepší mužský herecký výkon (Daniel Auteuil). Cache bol ocenený už v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes, kde vyhral v kategórii najlepšia réžia. Na Slovensku sa bude premietať od februára 2006 pod názvom Utajení.

Cenu za najlepší ženský herecký výkon si prevzala nemecká herečka Julia Jentsch za svoj výkon vo filme s témou nacizmu Sophie Scholl – The Last Days. Cenu EFA za najlepší neeurópsky film získal film amerického herca a teraz už aj režiséra a producenta Georgea Clooneyho pod názvom Dobrú noc a veľa šťastia.

Počas slávnostnej ceremónie získal uznávaný škótsky herec Sean Connery ocenenie za celoživotný prínos filmu. Medzi jeho kultové role patrí rola agenta Jamesa Bonda. Connery pri preberaní ceny poznamenal, že je pyšný na Európu, pretože produkuje množstvo kvalitných filmov.

Prezidentom Európskej filmovej akadémie je nemecký režisér Win Wenders (svetoznáme Nebo nad Berlínom) a medzi jej členov patria medzi inými režiséri Mika Kaurismäki (Fínsko) a Nikita Michalkov (Rusko).

Z nominovaných filmov EFA sa až 39 z nich premieta aj na prebiehajúcom Medzinárodnom filmovom festivale v Auparku. Jeho program nájdete na stránke www.iffbratislava.sk.