Filmová prehliadka Európa na plátne, ktorá sa uskutoční v termíne od 13. do 16. júna v Ster Century Cinemas (OC Galéria), prináša divákom pestrý mix hraných, animovaných a dokumentárnych filmov z celej Európy. Všetky snímky spája to, že ich diváci na východnom Slovensku doteraz nemohli vidieť. 14 z nich sú dokonca slovenskými premiérami. Vstup na všetky projekcie je voľný.

Celý program nájdete na adrese:
http://www.festival.sk

Event na Facebook.com:
http://www.facebook.com/events/351686524898884/

Z ponuky premiérových filmov vyberáme:

Streda, 13 júna

o 19:30 Crulic – The Path to Beyond
r. Anca Damian, animovaný dokument, Rumunsko/Poľsko, 73 min

Animovaný dokument Crulic – cesta na onen svet rozpráva príbeh Crulice, 33-ročného Rumuna, ktorý zomrel v poľskom väzení počas protestnej hladovky. Uznávaný rumunský herec Vlad Ivanov prepožičal Crulicovi svoj hlas, ktorý sa plný irónie, prihovára divákom zo záhrobia. Silný vizuálny štýl, úchvatná ručná maľba, koláže, cut-cut animačná technika. To všetko zmiešané dohromady, vytvára pozoruhodný, prekvapivo kompaktný a nezabudnuteľný film.

Repríza filmu v piatok 15. júna o 14:45.

Štvrtok, 14. júna

o 17:40 The Box
r. Andrijana Stojković, dokumentárny, Srbsko, 86 min

The Box je tragikomický mestský príbeh o troch mladých mužov, ktorí si idú za svojimi snami zatiaľ čo sú uväznení na základe sankcií OSN na začiatku 90-tych rokov. S nástupom izolácie, film ukazuje Belehrad v okamihu jeho prechodu medzi každodennou normalitou a abnormálnymi podmienkami, do ktorých je zasadený.

o 19:00 Ahoj! Ako sa máš?
r. Alex Maftei, komediálna dráma, Rumunsko/Španielsko, 105 min

Protagonistami brilantne vystavaného a neobyčajne duchaplného príbehu sú manželia Gabriel a Gabriela, on hudobník, ona majiteľka čistiarne odevov. Počas dvadsaťročného spolužitia sa z ich vzťahu dávno vytratilo všetky iskrenie, a obom tak chýba už len krôčik k tomu, aby podľahli mámivému kúzlu internetového chatovania.

Repríza filmu v sobotu 16. júna o 11:30.

Piatok, 15. júna

o 16:00 Catastroika
r. Katerina Kitidi a Aris Hatzistefanou, dokumentárny, Grécko, 87 min

Dokumentárny film od tvorcov Debtocracy. Po celom svete zbierali informácie o privatizácii v rozvojových krajinách a hľadali spojitosti s dnešným masívnym privatizačným programom v Grécku. Catastroika je výraz, ktorý vznikol na popísanie stavu Sovietskeho zväzu počas reforiem Mikhaila Gorbatsova. Je to synonymum pre kompletné zničenie krajiny trhovými silami. Catastroika teraz prichádza do Grécka, do poslednej európskej sovietskej republiky.

o 17:40 Andělé na kolejích
r. Ondřej Hejna, dráma, Česká republika, 61 min

Spoločne s filmom sa vrátite do čias svojho detstva, nezbedných potýčok a parných strojov. Píše sa rok 1934 a spomienky na detstvo sú hrejivé a hravé. S príbehom spoznáte, čo všetko sa zmení s príchodom vojny.

o 19:00 Dobrý syn
r. Zaida Bergroth, dráma, Fínsko, 87 min

Po škandalóznej premiére ujde herečka Leila Mannerová pred novinármi so svojimi dvomi synmi na staré rodinné letné sídlo. Výbušný Ilmari je matkiným dôverníkom a ochrancom, zatiaľ čo jeho mladší brat Unto je vášnivým entomológ a samotárom. Pokojné spolužitie však čoskoro naruší skupina Leiliných priateľov, ktorí za nimi prídu na víkend.

Repríza filmu v sobotu 16. júna o 13:30.

o 20:40 Operation Shmenti Capelli
r. Ivan Mitov, komédia, Bulharsko, 118 min

Operation Shmenti Capelli je jedným z najjedinečnejších filmových príbehov v Bulharsku za posledných dvadsať rokov. Dlho očakávaná výstredná komédia je osobný sen populárneho bulharského herca Vladislava Karamfilov-Vargala.

Sobota, 16. júna

o 17:00 Punk is not dead
r. Vladimir Blaževski, dráma/komédia, Macedónsko, 104 min

Mirsa je punker, ktorý sa snaží zmieriť s bojom každodenného života v Skopje. Jedného dňa mu je ponúknuté, aby hral na multikultúrnom podujatí v Debar. Vlastne všetko, čo kedy chcel, je hrať znovu s jeho punkovou kapelou a tak ponuku prijíma. Ďalším krokom je nájsť všetkých bývalých členov kapely a znovu začať hrať.

o 21:00 If the Seed Doesn’t Die
r. Siniša Dragin, dráma, Srbsko/Rakúsko/Rumunsko, 113 min

Dvaja otcovia, rumunský hľadujúci svoju dcéru, ktorá bola nútená k prostitúcii, srbský zase telo svojho syna zabitého pri autonehode, sa stretávajú na rieke Dunaj. Prievozník líči 200 rokov starú legendu o rumunských roľníkov neúspešne bojujúcich za presun starého dreveného kostolíka na kopec dediny v čase, keď stavanie ortodoxných kostolov bolo zakázané.