Predstavte si, že sedíte v kine a spolu s ostatnými členmi publika máte možnosť rozhodovať o osude postáv na filmovom plátne. Vpustíte príťažlivú susedku oblečenú iba v uteráku do vášho bytu, aj keď sa má čo nevidieť vrátiť vaša žena? Zelené tlačítko značí áno, červené nie.

Futuristický nápad sa podarilo zrealizovať ešte v 60. rokoch minulého storočia československému filmárovi Radúzovi Činčerovi. Vtipná komédia o nešikovnom pánovi Novákovi (Miroslav Horníček) zožala za hranicami Československa veľký úspech. Na svetovej výstave v Montreali, kde sa snímka premietala prvýkrát, ju sprevádzali dlhočizné rady nadšených divákov. Bola hitom celého expa. Prirodzene, o film prejavili záujem aj hollywoodske štúdiá Paramount Pictures a Universal Studios. Bohužiaľ, Československý štátny film posunul autorské práva neznámej nemeckej producentke, ktorej dlhoval peniaze, a bolo po celosvetovom úspechu.

Premietania v rodnej krajine sa Kinoautomat dočkal až po štyroch rokoch od montrealskej výstavy, a to v roku 1971. Aby mohli diváci hlasovať, museli v kine Světozor nainštalovať pod podlahu množstvo zeleno-červených káblov, ktoré viedli z hlasovacích zariadení zabudovaných v sedadlách. Film mal v Prahe veľký úspech, premietal sa dvakrát denne. Krátko nato sa však film z programu potichu vytratil. Až po zmene režimu sa podarilo dcére Radúza Činčuru Alene film obnoviť, vďaka čomu si ho môžete pozrieť aj tento piatok v Trnave.

Kinoautomat sa bude premietať 15. februára o 19:00 (Aula Jozefa Matúša UCM, Bučianska) v rámci herného festivalu UniCon venovaného hráčom a hraniu, ktorý v Trnave prebieha už štvrtý rok. Počas herného trojdnia (15. – 17. februára) sa účastníci môžu tešiť na kopec zábavy. Tá bude pozostávať zo všetkých druhov hier, od tých stolových a spoločenských, cez virtuálnu realitu, aktuálne konzolové tituly, obrovský retro kútik až po LARP (živé rolové hry). Program je sprevádzaný turnajmi v rôznych digitálnych hrách či panelovými diskusiami.