Moc © 2023 Filmtopia Moc © 2023 Filmtopia

Počas poľovačky na neformálnom stretnutí vysokopostavených politikov dvoch susedných krajín zahynul po náhodnom výstrele mladý chlapec. Vyšetrovaním poverili skúseného agent tajnej služby, ktorého úlohou je nájsť vinníka tragédie a zabrániť medializácii. Do kín prichádza film Moc.

MOC je druhým hraným dlhometrážnym filmom režiséra Mátyása Priklera. Drámu s prvkami politického thrilleru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti, uviedol v svetovej premiére Medzinárodný filmový festival v Rotterdame 1. februára. Do slovenskej distribúcie ho 20. apríla prinesie spoločnosť Filmtopia. Diváci vo filme uvidia Szabolcsa Hajdu, Jana Kačera, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Ingrid Timkovú, Janu Oľhovú či dokumentaristku Luciu Kašovú.

Moc © 2023 Filmtopia

Tému pravdy, v kontexte súčasného vývoja demokracie v západnom svete, považujú tvorcovia za jednu z najdôležitejších a najakútnejších pre blízku a vzdia­lenú budúcnosť. Klesajúca dôvera ľudí v zastupiteľskú demokraciu, rozpad konceptu pravdy a objektivity, spolu s jasnými aj nejasnými hrozbami rýchlo sa pri­bližujúcej budúcnosti, nastoľujú otázky o tom, aký typ výkonu moci je ešte etický a čo je možné v mene zachovania demokracie a civilizácie obetovať.

„Našou snahou bolo prerozprávať  príbeh, ktorého základom je tragická nehoda, ktorá zmení život ústredných  postáv. Každá z nich sa s ňou snaží vysporiadať po svojom. Niektorí pravdu hľadajú, niektorí si spytujú svedomie, iní ju zasa manipulatívne zakrývajú a schovávajú za vyššie záujmy. Každá z postáv zároveň sleduje osobné ciele. Potešilo ma, že na festivale v Rotterdame kde mal film svetovú premiéru, diváci vnímali príbeh ako univerzálne rozprávanie, o relativizácii viny a pokrivení pravdy v súkolí moci, ktorý sa mohol odohrať kdekoľvek a kedykoľvek,“ hovorí spoluautor scenára Marek Leščák.

Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, čo odráža aj zloženie realizačného tímu. Spoluautorom originálneho scenára je Marek Leščák, ktorý s Mátyásom Priklerom spolupracuje už dlhší čas. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos, ktorý má za sebou niekoľko spoluprác so známym švédskym režisérom Royom Anderssonom. Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách, diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Romana Poláka, Miroslava Krobota, Istvána Olasza, Petra Oszlíka, Ingrid Timkovú či Janu Oľhovú.

Producentom filmu je spoločnosť MPhilms, koproducentmi Rozhlas a televízia Slovenska, maďarská spoločnosť Proton Cinema a česká spoločnosť Negativ.

Film finančne podporil Audiovizuálny fond, Fond na podporu kultúry národnostných menšín – Kultminor, Národný filmový inštitút Maďarsko (Nemzeti Filmintézet), Eurimages, Státní fond kine­matografie a Creative Europe-Media.