Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla (2018). © Fool Moon

Animovaný film Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla ide do kín už tento štvrtok 22. novembra spoločne s ďalšími rozprávkami zo seriálu v špeciálnom vianočnom pásme. O deň skôr bude mať premiéru vo Francúzsku. Okrem toho ho od 6. decembra uvidia deti v kinách v Českej republike. Novú rozprávku odvysiela aj RTVS počas Vianočných sviatkov.

Keď mal v roku 2013 vo vysielaní RTVS premiéru animovaný seriál Mimi a Líza, detskí diváci si ho okamžite obľúbili. V roku 2015 sa uzavrela výroba trinástich častí. Seriál zaznamenal úspech aj vo Francúzsku, kde sa v podobe 45-minútového pásma premietalo v kinách šesť rozprávok. Videlo ich približne 70-tisíc divákov. Okrem toho sa s Mimi a Lízou zoznámili deti v Čechách, Belgicku, Brazílii, Číne, Kanade, Hong Kongu a ďalších krajinách. Teraz prichádzajú tvorcovia s niečím mimoriadnym.

„S nápadom vytvoriť špeciálny vianočný film prišiel náš francúzsky sales agent,“ prezradila nám Katarína Kerekesová, ktorá je spoločne s Ivanou Šebestovou aj režisérkou filmu. V súčasnosti už oň prejavila záujem talianska televízia RAI, slovinská RTV a fínska televízia YLE TV 2.

Trailer k filmu:

Mimi vidí svet rukami a ušami. Je totiž nevidiaca. Spolu so svojou najlepšou kamarátkou Lízou už navštívili veľa fantastických svetov plných zábavy, ale aj záhad. Teraz konečne prišli Vianoce. Mimi a Líza spoločne so susedmi z domu zdobia veľkolepý stromček. Ibaže žiarovky na ňom nechcú svietiť. Kam zmizlo to čarovné vianočné svetlo? Odpoveď sa skrýva v minulosti. Mimi a Líza sa teda vydajú na dobrodružnú cestu časom, aby vrátili Vianociam ich čarovné svetlo.

Katarína Kerekesová a Ivana Šebestová sa okrem réžie filmu Záhada vianočného svetla podieľali aj na písaní scenáru spoločne s Katarínou Molákovou a Annou Vášovou. Zároveň vytvorili s Borisom Šimom výtvarné návrhy k filmu. Podľa scenára Katarína Moláková s Katarínou Kerekesovou napísali rovnomennú detskú knihu, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART.

Náhľad knihy: Issuu

Vo filme má výrazný priestor hudba, ktorú skomponovala Lucia Chuťková. Pri jej nahrávaní spolupracovala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a Detským a dievčenským speváckym zborom Slovenského rozhlasu. Vokály naspievala Ela Tolstová, ktorá je líderkou formácie Tolstoys. V rádiách alebo prostredníctvom webovej stránky soundcloud.com si môžete vypočuť dve piesne z filmu Svetlo sa hrá a V detských krajinách. Autorka textov Katarína Moláková tvrdí, že každá zo skladieb je nositeľom emócie: „V detských krajinách by som  prirovnala ku gejzíru radosti, ktorý prežívame, keď sme s milovanými osobami a čosi krásne sa nám spolu podarí, alebo sa len tak bláznime.  Text piesne Svetlo sa hrá je jemnejší, krehkejší. Túžili sme, aby v ňom malí aj veľkí poslucháči zacítili nehu a lásku.  Aby ich zohrial.“ V českej verzii spieva Markéta Irglová, známa najmä vďaka filmu Once, za ktorý spoločne s Glenom Hansardom získala Oscara.

Piesne si môžete vypočuť tu: Soundcloud

Film Mimi a Líza: Záhada vianočného svetla vznikol vďaka podpore Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Audiovizuálneho fondu (SR) a Státního fondu kinematografie (ČR).