Na túto zložitú otázku máme jednoduchú odpoveď. Nevieme:). Avšak podľa dostupných informácii, ktoré priniesli viaceré americké filmové časopisy je práve v štádiu selekcie nového scenára. Pred sebou vraj má tri konkrétne ponuky a hlavne prvá z nich vyzerá veľmi zaujímavo. Nielenže zapadá do jeho doterajšej tvorby, ale má aj potenciál posunúť ju ďalej.

Scenár American Bullshit napísal podľa skutočného príbehu Eric Warren Singer už pred niekoľkými rokmi. Doteraz sa o ňom veľa nehovorilo, ale dostal sa na minuloročný zoznam najlepších nenakrútených scenárov Hollywoodu (známy ako The Black List, pravdepodobne sa k nemu vrátime v samostatnej správe). Nakrútený bol doteraz len jeden film podľa Singerovho scenára a to The International (r. Tom Tykwer, 2009) s Cliveom Owenom a Naomi Watts.

Dej sa odohráva v 70. a začiatkom 80. rokov v USA. FBI rozbehla tajnú operáciu ABSCAM, ktorej cieľom bolo odhaliť korupciu v Kongrese. Na túto prácičku najali bývalého podvodníka, ktorý sa snaží získať od tých správnych ľudí pomoc pri získaní azylu v Spojených štátoch, prevedení peňazí z jeho domácej krajiny alebo ich láka na účasť vo svojich investičných operáciach. Výsledkom akcie je zatknutie senátora, piatich kongresmanov a viacerých lokálnych politikov z New Jersey a Philadelphie.

Druhý scenár vyzerá na prvý pohľad nezaujímavo a neoriginálne, americké média sa mu veľmi nevenovali. Zdanie však v tomto prípade veľmi klame. Replay je adaptáciou rovnomenného románu od Kena Grimwooda. Rozpráva príbeh o 43 ročnom rozhlasovom novinárovi Jeffovi, ktorý zomrie po srdcovom infarktne. Prebudí sa však opäť vo svojich 18. rokoch a môže svoj život opäť prežiť. Snaží sa samozrejme zabrániť svojej smrti a mení svoju životosprávu a návyky. Opäť však umiera, ale opäť sa presunie späť v čase, i keď o pár dní neskôr. Takto sa to deje stále dokola a stále sa vracia neskoršie. Postupne si uvedomí, že svojej smrti síce nezabráni, všetko okolo však ovplyvňovať môže. Nechcem vám toho vyzradiť veľa, ale objavujú sa i ďalší ľudia s podobných zážitkom, hlavne Pamela. Zapletie sa do toho i vláda a história ako ju Jeff poznal sa mení. Čo však bude s ním? Replaye sú čoraz kratšie a kratšie, z hodín sa stali dni, mesiace i celé dekády. Koniec sa zdá byť nevyhnutný.

Posledný kandidát pôsobí popri už spomenutých omnoho slabšie. The Trade je rovnako podľa skutočného príbehu a rozpráva o nezvyčajnej výmene manželiek medzi nadhadzovačmi baseballového tímu New York Yankees. Zameria sa pravdepodobne na samotné udalosti, ktoré k tomu viedli a na situáciu, ktorá nastala po výmene v tíme. Nie zlé, ale k Affleckovi sa to nehodí. Za to prvé dva možnosti by si obe zaslúžili dostať sa na filmové plátno. Uvidíme, či sa pre niektorý z týchto scenárov nakoniec Ben Affleck rozhodne.