A nie hocijakého. George Clooney sa rozhodol sfilmovať veľmi zaujímavý skutočný príbeh, o ktorom len málokto vie. Počas Druhej svetovej vojny bola vytvorená špeciálna jednotka, ktorá 11 mesiacov po Dni D behala po Európe a zachraňovala pred Nacistami vzácne umelecké diela. Podarilo sa im ich získať niekoľko desiatok tisíc. Clooney stvárni ako inak hlavnú postavu, veliteľa jednotky a amerického dôstojníka Georgea Stouta.

Okrem toho snímku The Monuments Men režíruje a spolu s Grantom Heslovom aj píše scenár. Ako predloha im poslúžila historická kniha The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History od Roberta Edsela. Heslov a Clooney spolupracovali už na filmoch The Ides of March (2011) a Good Night, and Good Luck (2005).

Obsadenie je rovnako zaujímavé. Cate Blanchett dostala rolu členky francúzskeho odboja – historičky umenia. U ostatných hercov konkrétne úlohy nie sú ešte potvrdené, ale vyzerá to veľmi sľubne. Projektu by sa mali zúčastniť aj Paul Giamatti, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin (The Artist) a Daniel Craig.

Historickú drámu produkuje spoločná firma Clooneyho a Heslova. S nakrúcaním by sa malo začať v marci 2013 v Európe. Produkcia plánuje navštíviť Nemecko, Rakúsko, Francúzsko a Veľkú Britániu. Dátum predpokladanej premiéry nebol oznámený, ale reálne to vyzerá niekedy koncom roka 2014.

Aktualizácia – 30. október: Všetci herci okrem Paula Giamattiho už oficiálne potvrdili svoju účasť na projekte.