Distribučná vetva filmového gigantu Sony Pictures Home Entertainment predstavila pred časom iniciatívu pre čisté verzie filmov, ktoré patria do jej ponuky. Cieľom spoločnosti bolo ponúknuť rodinnému publiku na streamovanie aj tie filmy, ktoré sú za bežných okolností pre agresívne scény, expresívny jazyk či pre sexuálny obsah nevhodné pre detského diváka. Takéto špeciálne postrihané verzie filmov dlhodobo využívajú aerolinky, ktoré ich ponúkajú svojim zákazníkom počas dlhých letov.

Ponuku dvadsiatich štyroch upravených filmov spoločnosť zverejnila začiatkom júna na streamovacích službách iTunes, Vudu a Fandango – upravené filmy si mohol ako bonus pozrieť každý, kto si zakúpil kino-verziu filmu. Medzi filmami sa ocitla napr. biografická dráma Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama (Captain Phillips, 2013), komédia Bratia z donútenia (Step Brothers, 2013) či filmy o Spider-Manovi.

Podľa vyhlásenia spoločnosti sa „filmy akejkoľvek prístupnosti dajú adaptovať do Čistej verzie, avšak rozsah týchto úprav sa môže líšiť.“ V prípade filmu Bratia z donútenia bolo pre čistú verziu vynechaných 23 prípadov násilia, 152 prípadov expresívneho použitia jazyka a 91 prípadov sexuálneho obsahu.

Seth Rogen na 2016 San Diego Comic Con © Gage Skidmore

Proti aktivite spoločnosti Sony sa čoskoro vyhranil vo svojom tweet-e herec Seth Rogen, čo upútalo pozornosť ďalších mien v Hollywoode. Rogen nepracoval na žiadnom z ponúkaných filmov, no hral vo viacerých snímkach, ktoré Sony produkovalo a spoločnosť sa netajila tým, že chce v uverejňovaní čistých verzií pokračovať.

Do veci sa zapojila aj organizácie Directors Guild of America chrániaca práva režisérov s vyhlásením, že režiséri majú právo upraviť svoje filmy pre akúkoľvek distribučnú platformu. Spoločnosť Sony preto podľa názoru organizácie zverejnila filmy v konflikte s právami režisérov, na čo reagoval prezident Sony Pictures Home Entertainment Man Jit Singh vyjadrením, že spoločnosť konala v dobrej viere, že získala súhlas všetkých režisérov, keď dohliadali na úpravy svojich snímok pre ich televízne vysielanie. Dodal, že každý z dotknutých režisérov môže požiadať o stiahnutie svojho filmu z ponuky.

The Hollywood Reporter už 16. júna, teda len deväť dní po spustení služby, informoval, že z pôvodného počtu filmov zostalo v ponuke sedemnásť. Zmizli filmy režisérov Adama McKaya a Roba Lettermana a aj snímky, ktoré produkovala spoločnosť Adama Sandlera, medzi nimi napr. romantický film 50× a stále po prvý raz (50 Fist Dates, 2004) či akčná komédia Pixels (2015)

Iniciatíva za „čisté filmy“ spoločnosti Sony nie je prvá svojho druhu. V Amerike sa obdobnú službu pokúšali divákom ponúknuť aj nezávislé streamovacie služby ako VidAngel, ClearPlay alebo Pure Flix. V decembri minulého roku získali spoločnosti Warner Bros, Disney a 20th Century Fox súdny príkaz proti prvej z menovaných služieb, ktorá cenzurované verzie filmov streamovala bez autorizácie, teda neoprávnene zasahovala do diel chránených autorským právom, pričom porušila viacero zákonov.

Ďalšie plány spoločnosti Sony Pictures Homes Entertainment so službou čistých filmov pre rodinné publikum známe nie sú. Súdiac podľa toho, že ich stránka www.cleanversionmovies.com aktuálne nefunguje, sa dá predpokladať, že spoločnosť celú iniciatívu prehodnocuje.