Krajina ve stínu © Filmtopia Krajina ve stínu © Filmtopia

Združenie českých filmových kritikov dnes, 6. februára 2021 odovzdalo výročné ceny. Najlepším filmom sa stala novinka režiséra Bohdana Slámu Krajina ve stínu, kritici v nej ocenili aj najlepší ženský herecký výkon v podaní Magdalény Borovej. Slovenskí diváci uvidia dlho očakávaný film v premiére po tom, čo sa po pandémii otvoria kiná. Filmy distribučnej spoločnosti Filmtopia obsadili aj ďalšie dôležité kategórie – najlepším dokumentom sa stal film Barbory Chalupovej a Víta Klusáka V sieti, Nová šichta Jindřicha Andrša sa stala objavom roka.

Slávnostný večer Cien českej filmovej kritiky sa uskutočnil, bez publika v Divadle Archa v Prahe, v priamom prenose ho vysielala ČT art. Presne takto o mesiac – 6. marca 2021 – sa budú odovzdávať České levy. Favorizovaná Krajina ve stínu má najvyšší počet nominácií, až pätnásť. Úspešný česko – slovenský film mal už dva termíny slovenskej premiéry, ako potvrdili slovenskí koproducenti zo spoločnosti Filmpark production Peter Neveďal a Silvia Učňová Kapustová, ten tretí, snáď posledný, príde s „dobou otvorených kín“. Slámova novinka mala slovenskú predpremiéru na Medzinárodnom filmovom festivale Cinematik 2020.

V sieti: Za školou (2020) © Milan Jaroš

Krajina ve stínu je prvý historický film Bohdana Slámu. Čierno-biela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh; je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história. Ide o dôležitú kapitolu zo spoločných československých dejín z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Režisér a scenárista Ivan Arsenjev zobrazili tému filmu veľmi originálne, pričom sa opierali o doposiaľ nezaznamenané historické udalosti. Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti. Vo filme účinkujú: Magdaléna Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší. Poďakovanie patrí Audiovizuálnemu fondu, ktorý podporil realizáciu aj distribúciu tohto dôležitého filmu.

Novinkou pre slovenské kiná bude aj debutová snímka režiséra Jindřicha Andrša o baníkovi, ktorý po zavretí bane hľadá nové životné uplatnenie, Nová šichta. V novembri 2020 získal film na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava cenu za Najlepší českým dokumentárny film a tiež Cenu divákov.

Všetky spomínané filmy prinesie do slovenských kín distribučná spoločnosť Filmtopia.