James_CameronKeď na 70. ročníku odovzdávania Oscarov v roku 1998 prišiel po jedenásty krát na pódium James Cameron a prevzal si (okrem iných) zlatú sošku za najlepšiu réžiu za film Titanic, miesto ďakovnej reči predniesol len jednu vetu: „Som kráľ sveta!“.

Jednému z najúspešnejších filmov sa zo 14 nominácií podarilo premeniť 11 na vzácnych Oscarov a Cameron mohol byť právom hrdý, a aj keď možno nie za kráľa celého sveta, tak prinajmenšom za kráľa Hollywoodu sa vyhlásiť mohol plným právom. Ale čo potom? Že by sa skúsený a nadaný režisér zľakol toľkého úspechu, že by sa utiahol do ústrania z obáv, že kolosálny úspech Titanicu už neprekoná?

Faktom je, že už takmer dobrých 10 rokov sa od „kráľa hollywoodu“ očakáva nejaký ten „comeback“, no jediné, čoho sa priaznivci stvoriteľa Terminátora doposiaľ dočkali, boli nejaké imaxové dokumentárne 3D filmy alebo niečo podobné. Ja (a určite nielen ja) sa teda pýtam: „Je kráľ „mŕtvy“?“

Odpoveď znie – nie je. Iba hybernoval, spal a načerpával sily a teraz sa prebúdza. Svedčia o tom tri projekty, ktoré majú zatiaľ hmlisté obrysy, no pomaly ale isto sa stávajú realitou. James Cameron a jeho tvorivé tímy pracujú súčasne na dvoch projektoch, pričom chronologicky prvým vypusteným by malo byť sci-fi „Avatar“, ktoré by sa malo začať natáčať v Novembri tohto roku a malo by sa jednať o milostný príbeh zasadený na pozadí medziplanetárnej vojny.

Druhým projektom je sci-fi pod názvom „Battle Angel“ – príbeh odohrávajúci sa v ďalekej budúcnosti, v totálnom spoločenskom kolapse zapríčinenom vojnou. Hlavným hrdinom je dievča – cyborg, ktoré stratilo pamäť, má ľudský organický mozog, no telo je mechanické a robotické. Na vrakovisku cyborgov ju nájde a zrekonštruuje akýsi robotník, ktorý sa tak stane jej „adoptívnym“ otcom.

Treťou, zatiaľ len v náznakoch ohlásenou produkciou, by mal byť skutočný príbeh dvoch známych hĺbkových potápačov, ktorí večne súperili o to, kto prekoná toho druhého v hĺbkovom potápaní bez kyslíkového prístroja (čo mne osobne mierne pripomína BessonovuMagickú hlbočinu“). Tento film pod názvom „The Dive“ je plánovaný niekedy na rok 2008.

Zdá sa teda, že tu máme „návrat kráľa“ . . .