Joe Wright, od ktorého sme tento rok videli akčnú snímku Hanna, sa rozhodol vrátiť k tomu, čo mu išlo doteraz najlepšie. Adaptácie literárnych diel. Po filmoch Pýcha a predsudok (Pride & Prejudice, 2005), Atonement (2007) a The Soloist (2009) sa rozhodol siahnuť po významnom diele ruskej literatúry. Do konca budúceho roka sa tak v kinách objaví Anna Karenina od Leva Tolstoya.

Scenár napísal Tom Stoppard, ktorý sa mimochodom narodil v Zlíne (jeho rodina ušla z Československa pred nacistami). Je autorom desiatok filmový i televíznych scenárov. Najznámejšie filmy z jeho pera budú zrejme Zamilovaný Shakespeare a scifi Brazil. Postavu Anny Kareninovej zveril Wright svojej už overenej herečke Keire Knightley (hrala v Atonement). Jej manžela Aleksei stvárni Jude Law a grófa Vronského mladý britský herec Aaron Johnson, ktoré si najskôr budete pamätať ako ústredného hrdinu z Kick-Ass.

Pôjde už o 13. filmové spracovanie tohto 864 stranového románu, ktorý vyšiel v roku 1877. Popri mnohých ruských verziách sa objavili už aj americké, či dokonca egyptská adaptácia. Posledným zahraničný pokusom sa do kín dostal v roku 1997, v hlavných úlohách so Sophie Marceau a Seanom Beanom.