Bille August patrí medzi najznámejších a najuznávanejších škandinávskych režisérov. Vzdelanie získal na Danske Filmskole a jeho tvorivé začiatky sú spojené s televíznou produkciou, kde v roku 1978 debutoval drámou Medové týždne (Honningmåne/In My Life). Už na začiatku svojej kariéry sa prejavil ako talentovaný tvorca s výnimočným citom pre psychologické vykreslenie rodinných a spoločenských vzťahov, úspech mu priniesli filmy pre mládež Zappa (1983) a Tancuj a krič (Tro, håb og kærlighed/Twist and Shout, 1984). Medzinárodné uznanie a celosvetový ohlas získal filmom Pelle Dobyvateľ (Pelle Erobreren/Pelle the Conqueror, 1987) nakrúteným podľa románu spisovateľa Martina Andersena Nexø. Snímka bola v roku 1988 ocenená Oscarom za najlepší cudzojazyčný film a Zlatou palmou v Cannes. Druhú Zlatú palmu mu vyniesla spolupráca s jedným z najlepších filmárov všetkých čias Ingmarom Bergmanom, ktorý pre Augusta napísal scenár k filmu S najlepšími úmyslami (Den gode vilje/The Best Intentions, 1991), v ktorom rozpráva príbeh svojich rodičov Anny a Henrika Bergmanových.

Svoj režisérsky kumšt Billy August potvrdil aj po odchode z Dánska pri práci na veľkých medzinárodných koprodukciách. V zahraničí režíroval romantickú drámu, výpravnú rodinnú ságu s hviezdnym medzinárodným hereckým obsadením Dom duchov (The House of the Spirits, 1993), nakrútenú podľa románu bestselleru čílskej spisovateľky Isabely Allende. Do Augustovej filmografie patria aj ďalšie úspešné adaptácie literárnych diel ako napr. snímky Jerusalem (1996), Stopy v snehu (Frøken Smillas fornemmelse for sne/Smilla’s Sense of Snow, 1997), Bedári (Les Misérables, 1998) či Pieseň pre Martina (En sang för Martin/Song for Martin, 2001). Do rodného Dánska sa vrátil po 25 rokoch a nakrútil životopisnú drámu Marie Kroyer (2012), ktorá mala vo februári premiéru aj v našich kinách. Za svoju tvorbu bol odmenený rytierskym rádom Dánskeho a Švédskeho kráľovstva.

Bille August Nočný vlak do Lisabonu (Night Train to Lisbon, 2013)

Bille August osobne predstaví bratislavským divákom svoj najnovší film Nočný vlak do Lisabonu (Night Train to Lisbon, 2013), ktorý nakrútil podľa rovnomenného bestselleru Pascala Merciera. Hlavným hrdinom je profesor Raimund Gregorius v podaní Jeremyho Ironsa, ktorý sa po strenutí s tajomnou ženou rozhodne zmeniť svoj život a odísť do Portugalska. Nastúpi na vlak do Lisabonu, aby sa vydal po stopách autora svojej obľúbenej knihy, aristokratického a nešťasného lekára Amadeu de Prada. Film mal premiéru na filmovom festivale Berlinale.