Hollywood naďalej ostáva na vlne priaznivých komerčných výsledkov. Nielenže sa všetky novinky zoradili na prvých štyroch pozíciách kasového rebríčka, no, navyše, len po druhý raz v dejinách sa podarilo každému zo štvorice nových titulov zarobiť viac než 20 miliónov dolárov.

Prvé miesto si napokon vybojoval – s takmer 42 miliónmi – Manželský sľub. Romantická dráma s Channingom Tatumom a Rachel McAdams ťažila zo zámorskej popularity hlavných predstaviteľov a k vynikajúcemu výsledku ju doviedlo aj prezieravé uvedenie počas predvalentýnskeho víkendu. U Sony a Screen Gems tak môžu zaslúžene otvárať šampanské, pretože konkurencia bola tentoraz enormná a suma, ktorú snímka vylákala od publika, je vskutku impozantná.

Nepriateľ pod ochranou sa prekvapivo vyšvihol až na druhú priečku. S takmer 39 a pol miliónmi len tesne zaostal za víťazom a oslavovať tak môže Denzel Washington a rovnako aj marketingové oddelenie Universalu, ktoré pripravilo kampaň bez premrštených nákladov a napriek tomu efektívne nalákalo do kín dostatok divákov.

Avšak zrejme najväčším prekvapením je titul na treťom mieste. Prekvapivých 27 a pol milióna dolárov stačilo Ceste na tajomný ostrov 3D nielen na získanie bronzu ale aj na odsunutie prvej epizódy vesmírnej ságy Georga Lucasa z Top 3.

3D verzia Star Wars: Epizóda I – Skrytá hrozba sa tak musela uspokojiť až s pozíciou tesne pod stupňami víťazov. 23 miliónov napriek tomu naplnilo očakávania (tie predpovedali debut približne medzi 20 a 25 miliónmi), no ani najväčší optimisti nedúfali v natoľko silné výsledky konkurencie (najmä v prípade Cesty na tajomý ostrov 3D a Nepriateľa pod ochranou) a predpokladal sa skôr duel o prvenstvo s Manželským sľubom. Výsledok sa dá sčasti pripísať aj faktu, že film je široko dostupný na DVD a Blu-ray a zároveň aj tomu, že Epizóda I je medzi priaznivcami najmenej obľúbenou kapitolou šesťdielnej série.

Až na piatu pozíciu spadol minulotýždňový víťaz Kronika. Aktuálnych 12 miliónov dolárov je však sumou, ktorá sa rovná celému rozpočtu a celkovo už má film na konte viac než jeho trojnásobok – a to len zo Severnej Ameriky. Kroniku, rovnako ako minule, tesne nasledovala s vyše 10 miliónmi Žena v čiernom, hoci tentoraz to stačilo len na šieste miesto.

Na zvyšných pozíciách Top 10 sa ešte zoradili akčný Medzi vlkmi (alias The Grey – 5 miliónov) romantická dráma Big Miracle (slabé necelé 4 milióny), oscarovka Deti moje (3 a pol milióna) a na záver, s 2 a pol miliónmi dolárov, Underworld: Prebudenie 3D.

Nabudúce čakajú amerických divákov tri novinky. Akčná romantická komédia To bude boj, komiksový sequel Ghost Rider: Spirit of Vengeance a predstaví sa aj anime The Secret World of Arrietty.

Zdroj: Boxofficemojo.com