Počas minulého týždňa boli v Spojených štátoch na programe sviatočné dni spojené s Vďakyvzdaním. Dnešný report tak prináša sumárne tržby z predĺženého – až 5 dňového – posledné novembrového víkendu v pokladniach. A hoci Vďakyvzdanie tohtoročné vďakyvzdanie prinieslo až 5 noviniek, líder zostal nezmenený. Na prvom mieste opäť tróni upírina Twilight sága: Úsvit – 1.časť. Tá, aj napriek masívnemu prepadu v porovnaní s premiérovým víkendom, prisipala do prasiatka tentoraz takmer 62 miliónov a neohrozene kraľovala aj počas sviatkov.

Až druhá tak skončila najúspešnejšia novinka, komédia The Muppets, ktorá oživila v Amerike populárne bábky rôznych zvierat a príšer. 41 a pol milióna je na značku, ktorá vyzerala že najlepšie dni má už dávno za sebou, pozitívnym výsledkom. Navyše film sa teší aj vrelému kritickému prijatiu, čo mu otvára cestu za ďalšími zárobkami. Na treťom mieste ho nasleduje animované sklamanie Happy Feet 2 3D. Tomu sa podarilo tentoraz utŕžiť vyše 18 miliónov a zaznamenať len minimálny 14 percentný prepad, no celkovo len 43 miliónov dolárov musí byť pre tvorcov sklamaním.

Zemiakovú medailu si na štvrtom mieste odniesol Arthur zachráni Vianoce, no rovnako ako v prípade spievajúcich a tancujúcich tučniakov, aj táto animovaná komédia je so 16 miliónmi za otvárací víkend komerčným sklamaním. Tomu sa nedokázala vyhnúť ani napriek tomu, že film bol prijatý pozitívne drvivou väčšinou kritikov aj divákov – tých sa však bohužiaľ do kín dostavilo málo. Ešte o stupienok nižšie, piata, skončila rodinná novinka Martina Scorseseho. Ani v prípade Huga a jeho veľkého objavu nedokázali kasové zlyhanie odvrátiť ani nadšené recenzie. Hoci treba pripomenúť, že výsledok sa dal očakávať, keďže štúdio Paramount sa ho pre slabý divácky záujem rozhodlo nasadiť len do 1277 kín (pre porovnanie- najväčšie blockbustery sú v Amerike nasadzované počas otváracích víkendov do približne štyroch tisícov kín).

Na ostatných miestach Top 10 sa zoradili, nová komédia s Adamom Sandlerom Jack a Jill, antický výplach Vojna bohov 3D, Kocúr v Čižmách, The Descendants a napokon Majstrovský plán. Z nich najzaujímavejšie sa javí práve spolupráca režiséra Alexandra Paynea s Georgeom Clooneym The Descendants, ktorá dokázala pri nasadení iba v 390 kinách zarobiť pôsobivých 10 miliónov dolárov. Kvality filmu zaisťujú, že s rozširovaním distribúcie výrazne rastú aj jeho tržby. Zvyšné novinky víkendu My week with Marilyn a Nebezpečná sa v minimálnom počte kín uviedli na 12., respektíve 15. mieste kasového rebríčka.

Pokles záujmu o návštevu kina po podobných predĺžených víkendoch si dobre uvedomujú aj všetky štúdiá, a budúci týždeň sa preto v amerických kinách predstaví len film Steeva McQueena Shame.