Bruce Willis17. apríla sa na pulty kníhkupectiev dostal román Hurínove deti od autora Pána Prsteňov J.R.R. Tolkiena. Údajne neprešiel ani jeden deň a už sa o knihu začali zaujímať všetky veľké americké filmové spoločnosti.

J.R.R. Tolkien Hurínove deti nedopísal (ako ste si už mohli všimnúť, málokedy bol spokojný so svojou prácou;), ale 34 rokov po jeho smrti ich dokončil Tolkienov syn Christopher Tolkien, ktorý už predtým dopracoval knihu Silmarillion.

Príbeh Hurínových detí sa odohráva dávno pred dejom v Pánovi prsteňov, v takzvanom prvom veku Stredozeme. Elfovia s podporou časti ľudí zvádzajú márny boj so stelesneným zlom v podobe ducha Morgotha, ktorý sa podieľal na samom stvorení sveta. Húrin, pán z Dor-lóminu, vzdoruje vo vojne Morgothovi a jeho syn Túrin sa vyznamenáva v boji proti Morghothovým spojencom. Hurín je však zajatý a Morgoth uvalí na neho i jeho deti kliatbu, ktorá poznačí ich osud.

Na rozhodnutie o tom, kto získa filmové práva, si ešte chvíľu počkáme. Filmové štúdia budú totiž vyčkávať, aby videli aký úspech budú Hurínove deti mať. Medzi záujemcami o tento román pravdepodobne ale nie je spoločnosť New Line Cinema, ktorá sa produkčne podpísala pod adaptáciu Pána prsteňov a v súčasnosti pripravuje Hobita.

Z istého pohľadu to nie je prekvapujúce. Fantasy filmov majú dostatok a nový projekt sa určite nevyhne porovnávaniu s trilógiou Pán prsteňov. New Line Cinema rieši aktuálne niekoľko súdnych sporov s režisérom Petrom Jacksonom a šéf spoločnosti sa vyjadril tak, že s ním už nikdy nebudú spolupracovať.

U fanúšikov vyvoláva predstava nových tvorcov obavy o stvárnenie ich obľúbeného sveta, ale rovnako môžu priniesť svieži pohľad a nové nápady. Čakanie na ďalšie informácie si môžete krátiť čítaním románu Hurínové deti, ktoré v slovenskom preklade vyšli len deň po origináli.