Blair_WitchPredstavte si, že natočíte film, do ktorého investujete len 25 tisíc dolárov a zarobíte na ňom 240 miliónov. Možno vám to pripadá dosť nepravdepodobné, ale presne toto sa stalo dvom režisérom, Danielovi Myrickovi a Eduardovi Sánchezovi, keď v roku 1999 natočili pseudodokumentárny mysteriózny horor Záhada Blair Witch (The Blair Witch Project).

O kvalitách tohto filmu by sa dalo polemizovať. Jednalo sa však o veľmi originálny nápad a jedna vec sa nedá poprieť. Tvorcovia tohto snímku definitívne potvrdili, že aj za málo peňazí sa dá urobiť veľa muziky, avšak len za predpokladu, že vyrobíte dokonalú reklamu, na ktorú všetci (alebo aspoň väčšina) naletia…

Blair Witch sa dočkala pokračovania hneď nasledujúci rok. Záhadu Blair Witch 2 (Book of Shadows: Blair Witch 2) z roku 2000 režíroval Joe Berlinger, ale tentokrát vznikol prepadák, na ktorý radšej všetci rýchlo zabudli. Existuje totiž jedno nepísané pravidlo: pokračovania takmer nikdy (česť výnimkám!) nedosiahnu kvality prvého filmu. Keď sa naviac z druhej časti stane prepadák, prípadná tretia časť by už radšej nemala vzniknúť, aby nenastala ešte väčšia katastrofa.

Daniel Myrick a Eduardo Sánchez si ale zrejme myslia niečo iné a (ne)reálne uvažujú o tom, že natočia ďalšiu Záhadu Blair Witch. Sánchez sa nechal počuť, že by si to predstavoval ako prequel, ktorý bude rozprávať príbeh Elly Kedwardsovej, čarodejnice z Blair Witch.

Obaja tvorcovia poslali svoje nápady do spoločnosti Lionsgate, ale zatiaľ to nevyzerá, že by uspeli. Títo dvaja „experti“ si zrejme nikdy nedajú pokoj, ale myslím si, že Lionsgate na takúto spoluprácu najskôr nepristúpi, pretože sa pochopiteľne obáva prípadného neúspechu.

Nech už to dopadne akokoľvek, v kine by sa tento film najskôr aj tak neobjavil. Podobné snímky totiž vychádzajú výhradne na videu a DVD. Chvalabohu!