Koprodukčný česko-slovensko-francúzsky film Baba z ľadu (Bába z ledu, 2017) si z newyorkého festivalu odniesol ocenenie za najlepší scenár v medzinárodnej súťaži.

Bohdan Sláma, scenárista a režisér filmu, sa stal šiestym držiteľom tejto ceny, ktorá sa na festivale Tribeca odovzdáva od roku 2011. O víťazoch medzinárodnej súťaže rozhodovala porota z v zložení Willem Dafoe, Peter Fonda, Tavi Gevinsonová, Alessandro Nivola a Ruth Wilsonová. Baba z ľadu porotu zaujala svojou srdečnosťou a humorom, vďaka ktorému sa divák rád nechá zaviesť do „špecifického a excentrického sveta, v ktorom sa odohrá nepravdepodobný ľúbostný príbeh.“

Baba z ľadu (Baba z ledu, 2017)

Režisér na festival odcestoval spolu so Zuzanou Kronerovou a producentom Pavlom Strnadom, no slávnostného ceremoniálu sa nezúčastnil. „Mali sme síce signály, že cenu asi dostaneme, ale už sme mali objednané letenky späť, a tak sme utekali,“ povedal.

Bohdan Sláma ešte dostal, že sa v New Yorku dočkali pozitívnych reakcii tak od divákov, ako aj od filmových kritikov. „Publikum v New Yorku sa smialo na rovnakých miestach ako v Čechách, prežívali to rovnako.“

Kritici na snímke, ktorá balansuje medzi komédiou a drámou, oceňujú najmä tematické zameranie na staršie publikum, ktoré je v americkej kinematografii veľmi ojedinelé a romantickú líniu, ktorá sa vyhýba zbytočnej sentimentalite. Obzvlášť si všímali vynikajúce výkony hercov v titulných úlohách, Zuzany Kronerovej a Pavla Nového, ako aj to, že snímka zobrazuje starnutie také aké je, bez prikrášľovania.

Na šestnástom ročníku festivalu, ktorý sa konal od 19. do 30. apríla, sa predstavilo 97 celovečerných filmov, 57 krátkych filmov a 30 naratívnych projektov zo 41 krajín sveta. Baba z ľadu sa do úzkeho výberu medzinárodnej súťaže, a teda aj do programu festivalu, dostala spolu s ďalšími deviatimi snímkami.

Tribeca Film Festival bol založený v roku 2002, aby pomohol oživiť a zatraktívniť manhattanskú štvrť Tribeca (jej pomenovanie vzniklo ako skratka z „Triangle Below Canal Street“). Festival rástol pomerne rýchlo aj vďaka Robertovi DeNirovi, ktorý stál pri jeho vzniku a podieľa sa aj na jeho chode. Kým na svoj prvý ročník festival prilákal 150 000 návštevníkov, v súčasnosti pritiahne každoročne do kinosál odhadom až tri milióny divákov.