James CameronPamätáte sa? Je to už dvanásť rokov, čo mal premiéru posledný celovečerný film legendárneho režiséra Jamesa Camerona (Terminátor 1,2, Votrelci). Potom, čo sa z Titanicu stihol stať najúspešnejší film všetkých čias (pripomeňme že jeho tržby činiace 1.8 miliárd dolárov dodnes nie sú prekonané) a zhrabol slušných 11 oscarov, sa James Cameron stiahol a venoval sa prevažne réžii dokumentárnych filmov (spomeňme 3D filmy Aliens of The Deep alebo Ghost of the Abyss, ktoré boli uvedené aj na Slovensku).

Už v roku 2005 však oznámil svoj veľkolepý navráť a to v monumentálnom akčnom sci-fi Avatar. Projekt za 200 miliónov dolárov je na najlepšej ceste dodržať pláň a vtrhnúť do kín v roku 2009.

Film rozpráva príbeh ďalekej budúcnosti. Jake, paraplegický vojnový veterán prichádza na planétu Pandora, ktorá je obývaná humanoidnou rasou Na’vi s vlastnou kultúrou a jazykom. Ľudia však už čoskoro narazia na problémy medzi sebou a miestnou kultúrou.

„Je to veľmi, veľmi veľký projekt. Samotne nakrúcanie by malo trvať ani nie mesiac a pol. Skutočná práca začne až pri špeciálnych efektoch. Je tam veľmi veľa CG animácie. Použijeme aj performance capture (použité trebárs vo filmoch Monster House alebo Polárny Express) ale využijeme rozdielnu techniku.“, vyjadril sa Cameron v nedávnom rozhovore.

Jeden z hlavných dôvodov odkladania filmu bolo aj to, že Avatar bude prvý film natočený celkom novou 3-D technikou FUSION, ktorú vytvoril Cameronov tím. Režisér použije revolučnú techniku zachytávania obrazov (vďaka tejto technológii na plátne vynikne každý jeden hercov pohyb, tým pádom má Cameron možnosť v počítači vytvoriť „skutočný“ herecky výkon) a špeciálnu real-time virtuálnu kameru, na to aby vytvoril nové počítačom generované svety a skombinoval ich so živou akciou spôsobom aký doposiaľ nebol možný.

Avatar je pre mňa vysnívaný projekt. Chystáme sa vytvoriť celkom nových ľudí, nový život, nový ekosystém, je to úžasné.“ Nechal sa počuť Cameron.

Ako býva u tohto režiséra zvykom, pri obsadzovaní hercov, dáva šance aj novým tváram (jeho Titanic otvoril dvere Leovi DiCapriovi). O čom svedčí aj obsadenie hlavnej úlohy Samom Worthingtonom, ktorý ma na konte pár televíznych seriálov, či niekoľko vedľajších úloh. V obsadení figuruje aj temperamentná čokoládová kráska Zoe Saldana, ktorá má na konte napríklad epizódku v Pirátoch z Karibiku alebo Spielbergovej romantickej komédii Terminál. Zoe stvárni mimozemský objekt túžby hlavného hrdinu.

Ohromne náročnú prácu na efektoch získala novozélandská firma Weta, ktorá má na konte prácu na oscarových efektoch Pána Prsteňov, či Kroniky Narnie.

Nakrúcanie filmu začne už o tri mesiace a premiéra je už v spomínanom roku 2009, kedy by sa mali po celom svete postaviť kiná s technikou, ktorá bude schopná film premietnuť.