Medzinárodný filmový festival Art Film Fest po prvýkrát v jeho novodobej histórii otvorí film slovenského tvorcu. Otváraciemu ceremoniálu 19. ročníka Art Film Festu 17. júna bude dominovať snímka Dom od mladej režisérky Zuzany Liovej, ktorá zožala úspech aj na prestížnom festivale Berlinale. Art Film Fest uvedie film v exkluzívnej predpremiére.

A film so silným príbehom o generačnom konflikte rodičov a detí bude súčasne prvým slovenským celovečerným filmom, ktorý bude vo svetovej konkurencii bojovať v Medzinárodnej súťaži hraných filmov o trofej Art Film Festu – Modrý anjel.

„Som veľmi rád, že sa nám film Dom podarilo získať na Art Film Fest a že Slovensko bude mať dôstojného zástupcu v našej súťažnej sekcii. Navyše pôjde v našich podmienkach o raritné uvedenie, keďže film bude mať domácu premiéru až na jeseň,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel.

Režisérka Zuzana Liová, ktorá zaujala už svojim debutovým televíznym filmom Ticho, získala práve na Art Film Feste v roku 2003 Cenu Tibora Vichtu za scenár k filmu Dom. „Som rada, že sa sem vraciam späť, tento raz už s hotovým filmom. Veľmi si vážim, že ho budem môcť uviesť práve na Art Film Feste. Chodievam naň takmer každý rok a nikdy som si nemyslela, že práve môj film bude niekedy tento festival otvárať,“ povedala Liová.

Jej snímka rozpráva príbeh otca, ktorý pre každú zo svojich dvoch dcér stavia dom. Do stavby domov projektuje všetky svoje sny a ambície, ktoré stratil v ére komunizmu. Po tom, čo vyženie z domu staršiu dcéru, ktorá ho „sklamala“, sústredí všetku silu na dokončenie domu pre mladšiu dcéru. Konflikt medzi generáciami sa však vyostruje, pretože aj ona sa začne proti otcovi a jeho snu nečakaným spôsobom vzopierať. Akú cenu zaplatia všetci zúčastnení, kým sa všetky skryté tajomstvá sa vynoria na povrch?

Scenár k filmu získal aj scenáristické ocenenie Krzysztofa Kieślowského v Cannes.

„Pri Dome som veľa čerpala z rôznych reálnych udalostí a hlavne z pozorovania ľudí. Inšpirovala ma aj nálada a atmosféra miest a dedín, ktoré som prešla na Slovensku. Pri písaní a nakrúcaní sa potom vždy v správny čas vynorili konkrétne emócie, motívy, dialógy či situácie,“ povedala o vzniku filmu Liová.

V česko-slovenskom filme, ktorého väčšiu časť financovala česká strana, si zahrali napríklad slovenskí herci Judit Bárdos, Marek Geišberg, Marián Mitaš, Lucia Jašková, Jana Oľhová, Attila Mokos, držiteľ Českého leva Miroslav Krobot, herečka ocenená českou divadelnou cenou Thálie Táňa Medvecká, a aj sestra známej herečky Ani Geislerovej, Ester.

Zdroj: Art Film Fest, viac informácií o festivale nájdete na: www.artfilmfest.sk.