V období od 6. do 12. septembra sa v Piešťanoch uskutoční ďalší ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik. Po ôsmykrát si tak budú môcť návštevníci vychutnať v príjemnom prostredí kúpeľného mesta kvalitnú porciu filmov. Tentoraz bude takmer sto projekcií rôznych metráží rozdelených celkovo do štrnástich kategórií.

V súťažnej sekcii Meeting Point Europe sa predstavia okrem vychýrenej drámy Hon režiséra Thomasa Vintenberga aj víťaz Grand Prix z festivalu v Cannes – Reality Show Mattea Garroneho, či trpká komédia Bena Wheatleyho Turisti. Ten bude mať na festivale zastúpenie aj v podobe samostatnej sekcie Rešpekt, v ktorej budú uvedené všetky jeho snímky. Režisér bude navyše hosťovať aj master class po odpremietaní svojho posledného filmu Pole v Anglicku.

Okrem tohto Rešpektu sa ujde značnej pocty aj ikone kinematografie, ktorou je Alain Resnais. Jeho najslávnejšie diela sú považované za piliére francúzskej Novej vlny. Dovedna bude k zhliadnutiu šesť krátkometrážnych filmov a jedenásť celovečerných, medzi ktorými nebudú chýbať Hirošima, moja láska, Vlani v Marienbade alebo jeho zatiaľ posledný film Ešte ste nič nevideli.

Z domácej produkcie budú návštevníci môcť vidieť v zahraničí ocenený Môj pes Killer, vychvaľovaný film Ďakujem, dobre alebo tvorbu študentov tunajších filmových škôl. V rámci unikátnych nočných premietaní Za hranicou kultu vsadili organizátori tentoraz na filmy o masových vrahoch, ktoré nesú spoločný motív Bez milosti. A pri hľadaní nových obzorov kinematografie vás môžno zaujme súčasný bulharský film.

O ambíciách festivalu svedčí aj premietanie najnovšieho filmu Michela Gondryho Pena dní, či novinky Jima Jarmusha Prežijú len milenci. Organizátori zahrnuli do programu aj tradičný Secret Cinematik, vďaka ktorému môžete na netradičnom mieste pozerať vybraný film, ktorého názov je zostáva až do premietania utajený. Taktiež bude možnosť nezáväzných rozhovorov so samotnými organizátormi v Cinematik bare, ktoré spolu s projekciami doplnia paletu skvelého zážitku piešťanského filmového týždňa.