Už o mesiac sa začne 4. ročník Medzinárodného festivalu študentských filmov Early Melons. Festival sa uskutoční v dňoch 16. – 20. marca, prinesie rozmanitý program, zložený zo súťažných a nesúťažných filmových premietaní, priestor dostane aj mladá fotografia, videoart a hudba. Festival navštívia známe mená – Petr Jarchovský, Lubor Dohnal, Martin Arnold či Lucie Králová.

Festival Early Melons sa tento rok uskutoční v bratislavskom divadle Meteorit, kine Mladosť, v prístave umenia HotDock a v galérii Medium. Hlavnou sekciou festivalu je medzinárodná súťaž študentských filmov. Do súťaže sa tento rok prihlásilo takmer 400 filmov všetkých kategórií a žánrov s rokom výroby 2009 a 2010, z nich bolo vybratých 33 filmov z 20 krajín sveta: Slovenska, Poľska, Českej republiky, Maďarska, Nemecka, Srbska, Veľkej Británie, Izraelu, Portugalska, Mexika, Ukrajiny, USA či Ruska. Cieľom medzinárodnej súťaže je reflektovať aktuálnu situáciu študentskej audiovizuálnej produkcie na Slovensku aj v zahraničí a poukázať na rozdiely a členitosť študentskej filmovej tvorby vo svete.

Medzinárodnú porotu bude tvoriť päť filmových profesionálov z rôznych odvetví a krajín: Dominik Tschütscher, riaditeľ rakúskeho festivalu študentských filmov film:riss, česká dokumentaristka Lucie Králová, riaditeľ festivalu Animateka v Ľubľane Igor Prassel, maďarská scenáristka Orsolya Benkó, slovenským členom poroty je režisér Viktor Csudai. Porota udelí spolu štyri ceny: Grand Prix, Cenu za najlepší hraný film, Cenu za najlepší dokumentárny film a Cenu za najlepší animovaný film. Každý z porotcov predstaví svoju tvorbu v programe Výber porotcu. Popri „veľkej“ porote bude paralelne fungovať tzv. mladá porota, zložená zo študentov slovenských stredných škôl, ktorí rovnako posúdia kvalitu filmov v medzinárodnej súťaži a v závere festivalu vyhlásia svoju Cenu mladej poroty.

Druhou hlavnou sekciou je slovenská súťaž, v ktorej sa stretnú najnovšie filmy zo slovenských škôl s audiovizuálnym zameraním – Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave a Akadémie umení v Banskej Bystrici. Slovenskú porotu tvorí dokumentarista Peter Begányi, spisovateľ a scenárista Karol D. Horváth a kameraman Tomáš Stanek. Traja filmári budú hodnotiť spolu 14 slovenských filmov z posledného obdobia, porota udelí Grand Prix za najlepší slovenský film a Cenu za umeleckú víziu pre scenáristu, kameramana, strihača, zvukára, či scénografa.

Melónové súťaže dopĺňa Videosekt, medzinárodná súťaž videoartu. Členmi poroty Videosektu sú: Martin Arnold, svetová legenda experimentálneho filmu, slovenský multimediálny umelec Peter Barényi a Jakub Jasiukiewicz z Poľska. Martin Arnold bude mať počas Early Melons prednášku spojenú s premietaním jeho experimentálnych filmov.

Na Early Melons sa budú skloňovať aj ďalšie známe mená – renomovaní českí scenáristi Petr Jarchovský a Lubor Dohnal budú viesť scenáristický workshop miniMIDPOINT, zameraný na dramaturgiu a vývoj scenárov krátkych a celovečerných filmov. Súčasťou workshopu bude master class Petra Jarchovského a projekcia jeho najnovšieho filmu Občiansky preukaz (r. O. Trojan). Prednášku spojenú s prezentáciou svojej tvorby bude na tohtoročnom festivale viesť aj Veit Helmer, známy nemecký režisér (Tuvalu, Absurdistan). Program dá priestor aj tvorbe medzinárodnej siete organizácií mladého filmu Nisi Masa a tvorbe slovenských filmových škôl.

Súčasťou programu budú prezentácie festivalov Breaking Ground v Holandsku a KAN v Poľsku. Špeciálna sekcia Melónové tóny predstaví kolekciu študentských videoklipov a hudobných videí zo Slovenska aj zahraničia. EuroFilmClub je nový cyklus filmov na tému Život po roku 1989, ktorý zastrešuje EUNIC – sieť národných kultúrnych inštitútov v Európe. Jeho úvodné premietanie sa uskutoční práve na Early Melons a uvedie slovenský film Viktora Csudaia Veľký rešpekt.

Po tretíkrát je súčasťou Early Melons študentská fotografická súťaž, ktorú zhodnotí samostatná porota v zložení Aňa Struhárová, Martin Vrabko a Ivan Čaniga. Výstavu doplní fotografický seminár, jednotliví autori zaradení do fotovýstavy na ňom budú mať možnosť konzultovať svoje fotografie s profesionálnymi fotografmi Aňou Struhárovou a Lacom Struhárom.

Program festivalu osviežia každodenné raňajky s hosťami, záujemcovia budú môcť prísť na rannú kávu a debatovať s porotcami a festivalovými hosťami na rôzne témy. Ukrátení nezostanú ani študenti stredných škôl, Early Melons pre nich pripravil dopoludňajšie premietania súťažných filmov. Festival myslel aj na najmladších divákov, pre nich bude určené sobotňajšie detské dopoludnie, ktoré popri premietaní detských filmov prinesie aj možnosť interaktívnej filmovej zábavy.

Koncepcia štvrtého ročníka Early Melons kladie dôraz na prepojenie festivalu s mestom Bratislava. Zámerom je vytvoriť festivalovú mapu, ktorá divákov prevedie jednotlivými miestami konania Early Melons naprieč bratislavským centrom. Návštevníci na melónovej ceste budú mať na výber medzi projekciami v jednotlivých kinosálach, alebo návštevou oficiálnych festivalových barov a reštaurácií. Samozrejmosťou na festivale budú každodenné večerné koncerty a párty.