Štrnásty ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch otvorí svoje brány už 10. septembra 2019. Jeho návštevníci sa môžu tešiť približne na sedemdesiat celovečerných a ďalšie krátkometrážne filmy z celého sveta. Tým úvodným, ktorý festival odštartuje počas slávnostného otváracieho ceremoniálu v Dome umenia, bude najnovší počin amerického režiséra Richarda Linklatera Where’d You Go, Bernadette (2019).

Richard Linklater patrí k najuznávanejším a najoceňovanejším filmárom posledných dekád. Päťdesiatdeväťročný rodák z Houstonu má na konte Zlatý glóbus, cenu BAFTA, Strieborného medveďa z Berlinale aj hneď päticu oscarových nominácií. Jeho filmy sa pravidelne objavujú v programoch najprestížnejších svetových festivalov, od Cannes cez Benátky až po San Sebastian.

Richard Linklater je zároveň tiež filmárom s celkom unikátnym rukopisom, ktorý sa jeho tvorbou tiahne už od nezávislých, experimentálnych začiatkov v druhej polovici 80. rokov minulého storočia. Je majstrom konverzácií, ktoré sú také autentické, až sa vám môže chvíľami zdať, že ste ich už určite aj vy sami niekedy viedli. Jeho témy sú osobné, svojich hrdinov skúma s takmer mikroskopickým záujmom a len málokedy sa pritom uspokojí s ich zachytením v jednom konkrétnom čase a situácii.

Linklatera zaujíma predovšetkým to, ako príbehy jeho hrdinov ovplyvňuje veličina času – a neváha v mene dokonale vierohodného výsledku venovať jedinému filmu dlhé roky prípravy. Ako napríklad v prípade snímky Chlapčenstvo (Boyhood, 2015), ktorú nakrúcal celých 12 rokov, aby proces dospievania svojho hlavného hrdinu (stvárneného jedným a tým istým hercom) zachytil čo najpresvedčivejšie. Alebo v trilógii Pred úsvitom (Before Sunrise, 1995), Pred súmrakom (Before Sunset, 2004) a Pred polnocou (Before Midnight, 2013), kde sa s odstupom niekoľkých rokov vždy vracia k romanci Američana a Francúzky, ktorí sa do seba zahľadeli pri spoločnej ceste vlakom.

Vo svojom najnovšom filme Where’d You Go, Bernadette (2019), ktorý vznikol na motívy rovnomenného bestselleru Marie Semple z roku 2012, Richard Linklater spojil sily s oscarovou Cate Blanchett. Austrálska herečka v ňom stvárňuje postavu Bernadette Fox, niekdajšej prominentnej architektky, ktorá kariéru vymenila za rodinu – a akosi sa v tom úplne stratila. Séria nešťastných náhod a konfliktov však Bernadette postrčí, takpovediac, cez okraj a donúti ju opustiť zažitý stereotyp. Matka a manželka zo dňa na deň hádže celý svoj život cez plece, aby sa znovu spojila so svojím kreatívnym, odvážnym a cieľavedomým ja pri ambicióznom projekte, ktorý na prvý pohľad vyzerá ako absolútne šialenstvo.

Vo filme Where’d You Go Bernadette si ďalej zahrali aj Judy Greer, Laurence Fishburne či Billy Crudup. Dobrodružná dráma s prvkami komédie bude mať svetovú premiéru 16. augusta a na Slovensku ju môžu v exkluzívnom uvedení úplne prví vidieť práve návštevníci Cinematiku.

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. až 15. septembra 2019 v Piešťanoch. Akreditácie sú do 31. augusta k dispozícii za zvýhodnené predpredajové ceny na stránke www.cinematik.sk.