CalifornicationV auguste 2007 sa vo vysielaní americkej platenej káblovej televízie Showtime objavil nový dramatický seriál s Davidom Duchovným v hlavnej úlohe. Táto televízia je určená prevažne mužom (i keď dnes už má aj špecializovaný kanál pre rodiny a ženy), a tak neprekvapí o čom je seriál Californication. Americká kritika ho označila za mužskú verziu Sexu v meste. Z tohto seriálu som videl možno jeden diel, vyjadriť sa k tomu teda neviem, ale Californication ponúka veľmi jasný mužský pohľad na svet a na život.

V tom niekde tkvie aj tajomstvo úspechu tohto seriálu. Hlavná postava Hank Moody v sebe spája veci, ktoré sú blízke dnešnej generácii mladých mužov. Mnohí sa v Hankovi nájdu, iní si to aspoň myslia a ďalší by chceli byť ako on.

Seriál na prvý dojem zaujme súčasným (pre mnohých vulgárnym) jazykom, explicitnými scénami a skvelým humorom. Postupne vás však pohltí aj zaujímavý príbeh depresívneho spisovateľa, ktorý mal všetko a ako to už býva, uvedomil si to až keď o to prišiel. Pre Davida Duchovného sa stal Hank Moody ďalšou životnou rolou po Foxovi Muldrovi. V tomto bode je zaujímave to, že viacerým divákom aj kritikom pripadal David Duchovny v druhom filme Akty X skôr ako Hank Moody, než ako agent Mulder. Do tejto postavy dal teda pravdepodobne veľký kus samého seba. Ako jeden z hlavných producentov si určite mohol presadiť svoje predstavy.

Ešte sa pristavím pri už spomínaných explicitných scénach. Okrem toho, že sú ďalšou vodou na mlyn konzervatívnym skupinám, stali sa hlavne dôležitým prostriedkom na vyjadrenie psychológie postavy, i keď vám to tak nemusí hneď pripadať. Určite nie sú samoúčelné. Taký True Blood určený pre tínedžerky toho odhaľuje oveľa viac.

CalifornicationPopri Hankovi Moodym sa v každej časti objavuje aj niekoľko ďalších postáv, ktoré tvoria jeho svet a predstavujú teda jemu najbližšie osoby. Všetko sa to točí okolo jeho bývalej priateľky Karen van der Beek, ktorú stvárnila anglická herečka Natascha McElhone. Pamätať si ju budete hlavne z filmov Ronin, Solaris a The Truman Show. Nemenej dôležitou v živote Hanka je aj jeho a Karenina dcéra Rebecca v podaní Madeleine Martin, ktorá dokonca naspievala niekoľko skladieb pre soundtrack seriálu. Dlhoročnými priateľmi Hanka a Karen sú manželia Marcy (Pamela Adlon) a Charlie Runklovci (Evan Handler), ktorý toho tiež zvyknú dosť navyvádzajú. Charlie je navyše Hankov agent. Do jeho života sa neplánovane zamieša aj mladá Mia (Madeline Zima), dcéra Kareninho snúbenca. V druhej sérii je to potom najmä rocker Lew Ashby (Callum Keith Rennie), ktorý je Hankovi takmer bratom.

Californication vzišiel z pera producenta a scenáristu Toma Kapinosa. Je to jeho prvý vlastný projekt. Predtým sa podieľal len na seriáli Dawsonov svet. Už v novembri 2007 sa produkcia dostala do vážneho právneho sporu. Zažalovala ich skupina Red Hot Chili Peppers kvôli názvu samotného seriálu. Zhoduje sa totiž s ich singlom a albumom z roku 1999. Kapela si na slovo “californication” robí autorský nárok. Na ich smolu sa však toto slovo prvýkrát objavilo už mnoho rokov predtým v magazíne Time. Californication vzniklo z dvoch slov a to (samozrejme) California a fornication, čo znamená smilstvo. Prenesene sa však používa na označenie istého životného štýlu, ktorého reprezentantom je aj Hank Moody. A samozrejme, seriál sa odohráva v meste padlých anjelov, Los Angeles, ktoré neslúži len ako kulisa, ale povedzme je aj „zdrojom“ Hankových problémov. Od kedy sa tam prisťahoval nenapísal ani riadok a pobabral si celý život.

Komediálna dráma Californication má zatiaľ dve dvanásťdielné série a na jeseň štartuje tretia. Jedna časť má len 30 minút. Tvorcovia však dej vystavali takým spôsobom, že sa im do tejto minutáže podarilo dostať naozaj mnoho.