Originálny názov: I Don’t Know How She Does It

Žáner:komédia
Minutáž: 89 minút
Krajina: USA
Rok: 2011
Prístupnosť: MP 12

Réžia: Douglas McGrath
Scenár: Aline Brosh McKenna, Allison Pearson
Kamera: Stuart Dryburgh
Hudba: Aaron Zigman
Hrajú: Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Christina Hendricks, Kelsey Grammer, Seth Meyers, Olivia Munn, Jane Curtin, Mark Blum, Busy Philipps, Sarah Shahi a ďalší

Nechápem, ako to dokáže (I Don't Know How She Does It, 2011)Tak ako v kníhkupectvách, i v kinách nájdete tituly určené výhradne pre ženy. Sarah Jesica Parker sa predstaví ako Kate Reddyová. Jej manžel, s ktorým má dve deti, Richard (Greg Kinnear) je architekt, ktorému sa práve rozbieha kariéra. Kate už teraz ledva stíha skĺbiť rodinu a prácu, no neodolá, keď sa jej naskytne príležitosť pracovať na úplne výnimočnom projekte. Jej dočasným kolegom sa stáva stále šarmantný Pierce Brosnan ako Jack Abelhammer, ktorý je stelesnením pokušenia a úniku od neustáleho zhonu. Súčasná spoločnosť od žien vyžaduje niekoľko protichodných vecí: mať kariéru, rodinu a byť starostlivou matkou, ktorá nesmie zlyhať. A o tom je film Nechápem, ako to dokáže podľa bestselleru Allison Pearsonovej.

Sarah Jessica Parker v hlavnej úlohe už dávno nevzbudzuje ovácie či akékoľvek očakávania. Jej herecký prejav a výber postáv nikam od čias Sexu v meste neposunul. Ale čo ak jej táto – a iba táto – herecká poloha jednoducho sedí a hrá ju s očarujúcou ľahkosťou? Nesvätí účel prostriedky? A je preto zlou herečkou, či dokonalou voľbou pre takúto úlohu? Film samotný nie je to ani komédia, ani nie je dostatočne prepracovaný, aby sa pýšil žánrom drámy. Na druhej strane, môže si vás získať práve srdečnosťou a úprimnosťou hlavnej postavy. Vďaka nej sa možno o sebe dozviete niečo nové – možno si i usporiadate svoje vlastné životné priority.

Nebude prekvapením, že film neoplýva výrazným dramatickým napätím. To sa obdobným filmom vydarí asi iba náhodou. V tomto kontexte však zmierlivý koniec vyznieva obzvlášť chabo a musí byť sklamaním, aj keď hlavnej hrdinke držíte palce. Čiastočne to vynahrádza „dokumentárny“ prístup k rozprávaniu a strihu. Film je tak popretkávaný odbočkami, ktoré sú zaiste inšpirované ženským spôsobom rozprávania. Svižný strih podporuje obraz chaosu v Katinom živote a nenechá film ani na moment spomaliť. Tento preexponovaný zmätok, črepina z jej života, má byť impresionistickou pridanou hodnotou.

Nechápem, ako to dokáže (I Don't Know How She Does It, 2011) Nechápem, ako to dokáže (I Don't Know How She Does It, 2011

Príbeh filmu je typicky moderný – jeho vyvrcholenie má teda pramálo spoločného s osudovosťou a nevyhnutnosťou konca, ktorý budete poľahky predvídať. Je to príbeh ženy, ktorá má všetko. Milujúceho manžela, nádherné deti a prácu snov – ale žiaľ, na nič z toho nemá toľko času, koľko by si priala. Viem, čo vám ide mysľou. Povrchnejšiu zápletku si hádam ani neviete predstaviť. (Pripomínam, že chlap nemá na tomto filme čo robiť; dámy, skrátka svoje polovičky nemučte a vezmite kamarátku). Obsahová stránka po tej formálne zaostáva, dovoľte však, aby som sa netradične pre film takýchto malých kvalít nerýpala iba v záporoch, ale vyzdvihla jeho klady.

Totižto, za určitých podmienok – ak máte správnu náladu, ste žena, ak vedľa Vás nerepce žiaden chlap a Vás neťažia, zhodou okolností, o čosi zložitejšie životné problémy – vie dobre pracovať s emóciami a vyžaruje z neho veľmi pozitívny náboj, ktorý prevýši plytkosť filmu. Vďaka tomu nielenže príjemne strávite hodinu a pol, ale ešte dlho Vás bude sprevádzať akési duševné obrodenie a viera, že život sa dá prežiť bez kompromisov.