Dlh

Michal Klembara
Michal Klembara
Recenzia

Originálny názov: The Debt

Žáner: dráma, triler
Minutáž: 113 minút
Krajina: USA
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 12

Réžia: John Madden
Scenár: Matthew Vaughn, Jane Goldman, Peter Straughan, Assaf Bernstein, Ido Rosenblum
Kamera: Ben Davis
Hudba: Thomas Newman
Hrajú: Helen Mirren, Tom Wilkinson, Ciarán Hinds, Romi Aboulafia, Tomer Ben David, Ohev Ben David, Jonathan Uziel, Eli Zohar, Irén Bordán, Jessica Chastain a ďalší

Dlh (The Debt, 2010)Izraelské filmy sa k nám s občasnou výnimkou uvedenia na filmových festivaloch a špecializovaných kanáloch nedostávajú prakticky vôbec. Nie, že by sa to išlo práve teraz zmeniť, ale aj v našich kinách sa objavila nová snímka Johna Maddena (Zamilovaný Shakespeare, Mandolína kapitána Corelliho, Dôkaz), pre ktorú ako predloha poslúžil rovnomenný izraelský thriller Assafa Bernsteina.

Remaky často vyvolávajú nevôľu a hlavne verní filmoví zanietenci ich vo všeobecnosti nemajú radi. Niekedy však majú svoje opodstatnenie a konkrétne v tomto prípade by mohol americký Dlh mnohým divákom predstaviť izraelskú kinematografiu ako tematicky zaujímavú. Príbeh sa zdá byť typický izraelský, či židovský. Dotýka sa povojnového vyrovnávania sa nového štátu s krutou minulosťou svojich občanov. Poľovačka na nacistov pokračuje aj v 60. rokoch. Vo východnom Berlíne sa stretáva tím troch mladých agentov tajnej služby Mossad, ktorých úlohou je vypátrať a uniesť lekára známeho pod prezývkou Chirurg z Birkenau. Ten počas vojny vykonával zvrátené pokusy na živých ľuďoch. Film má však dejové línie dve. Druhá sa odohráva v prítomnosti hlavných hrdinov, v roku 1997. Ukazuje nám ich už na dôchodku, či vo vysokých štátnych funkciách. Za svoj čin získali mnoho obdivu a zásluh. Minulosť ich však trápi a snímka je tak cestou za poznaním pravdy.

Dlh Dlh

Dejová línia odohrávajúca sa v roku 1965 je tým najlepším, čo film po každej stránke má. Režisér John Madden a hlavný kameraman Ben Davis naplno ukázali, v čom spočíva ich sila. Odviedli naozaj skvelú a poctivú prácu, aká sa často nevidí. Aj vďaka tomu môžete mať pocit, že by to mohol byť jeden z najlepších filmov, aké ste počas dlhej doby videli. Dobrú prácu na tejto línii odviedli aj scenáristi, a tak vznikol veľmi kvalitný špionážny thriller. Po scenáristickej stránke slabšia je línia súčasnosti. Počas väčšiny filmu však vie vhodne dotvárať atmosféru a nám divákom odhaľuje väčší problém v pozadí a vzťahy jednotlivých protagonistov. Približne 20 minút pred koncom filmu však nastáva niečo nepochopiteľné. Záver je jednoducho zlý a nemáte pri ňom ani pocit, že je z toho istého filmu ako to, čo ste videli doteraz. Nejde len o to, čo sa v ňom deje (a ako), ale aj úrovňou všetkých zložiek filmu nesiaha predošlej hodine a pol ani len po päty.

Maddenova verzia, podobne ako originál, lavíruje niekde medzi psychologickou drámou a thrillerom. Funguje to síce viac ako dobre, ale možno tým film stráca to, čo by mohol získal, ak by sa priklonil k jednej strane. Brit John Madden sa evidentne snažil zladiť európsky a americký prístup. Odrazilo sa to aj na výbere hercov, i keď väčšina z tých v hlavných úlohách je dobre známa na oboch stranách Atlantiku. Kvôli dvom dejovým líniám odohrávajúcim sa v rozdielnom čase, máme pre každú hlavnú postavu dvoch hereckých predstaviteľov. V čase operácie veľmi mladú a neskúsenú agentu Rachel Singer stvárnila Jessica Chastain (Strom života) a jej staršiu verziu Helen Mirren. Úlohu šéfa jednotky a neskoršieho Rachelinho manžela Stephana dostali Marton Csokas a Tom Wilkinson. A tretieho do páru, Davida, zahrali Sam Worthington a Ciarán Hinds. Menšie úlohy boli zverené aj izraelským hercom.

Dlh Dlh

Herecké výkony sú ďalšou silnou stránkou filmu. Osobne vidím ako škodu, že Ciarán Hinds dostal pomerne málo priestoru. Postava Davida, ako ju rozohral Sam Worthington, ukrývala z celej trojky agentov najväčší potenciál. V rámci deja je to však pochopiteľné.

Dlh je napriek pokazenému zakončeniu nadpriemerne vydareným filmom s vynikajúcou historickou výpravou, atmosférou a kvalitným obsadením. Historických špionážnych thrillerov nie je veľa a je to tak pomerne výnimočný počin, čo sa týka poslednej doby. Ak sú vám takéto žánre blízke, nebudete ľutovať.