Originálny názov: From Paris with Love

Žáner:: rakčný, krimi, triler
Minutáž: 92 minút
Krajina: Francúzsko / Veľká Británia / Nemecko
Rok: 2010
Prístupnosť: MP 15

Réžia: Pierre Morel
Scenár: Luc Besson, Adi Hasak
Hudba: David Buckley
Kamera: Micel Abramowicz
Hrajú: Jonathan Rhys Meyers, John Travolta, Kasia Smutniak, Amber Rose Revah, Melissa Mars, Farid Elouardi, Chems Dahmani, Richard Durden, Luc Besson, Kelly Preston a iní

AgoraFrom Paris with Love je v poradí už treťou spoluprácou režiséra Pierra Morela a Luca Bessona (námet). Po minuloročnom prekvapení Taken (u nás pod názvom 96 hodín) a ich spoločnej prvotine 13 okrsok boli očakávania veľké, k čomu prispel aj nadupaný trailer a hlavné postavy. Aj preto bol ich tretí výlet do romantického Paríža pre fanúšikov akčných filmov malým sviatkom.

Dej sa začína na americkej ambasáde v Paríži, kde dostane asistent veľvyslanca James Reece (Johnathan Rhys Meyers) poverenie spolupracovať so špeciálnym agentom Charliem Waxom (John Travolta), ktorý bol vyslaný do Paríža vyšetriť smrť netere ministra obrany USA. Keďže po poriadnej akcii už túži dlhú dobu ako nižší spolupracovník CIA, túto ponuku s nadšením prijme. To ešte netuší, čo všetko s týmto chlapíkom zo starej školy v priebehu niekoľkých hodín prežije. Čoskoro prídu na stopu potenciálnej teroristickej hrozbe a honba za zloduchmi sa môže začať.

Holohlavý a bradatý John Travolta si postavu agenta Waxa po celý film očividne užíva. Miestami pološialene pôsobiaci chlapík so svojou pištolou Mrs. Jones chodí po Paríži a všade, kam príde, za sebou zanecháva mŕtvoly, čo sa veľmi nepáči jeho parťákovi Reecovi. Treba uznať, že to robí s veľkým entuziazmom a nechýba mu ani poriadna dávka kreativity a hlášky, ktoré Vás zaručene rozosmejú. Meyers, hoci hrá po celý film skôr druhé husle, Travoltovi zdatne sekunduje a spolu tvoria celkom vyváženú dvojicu. Nechýba im v mnohých filmoch tak potrebná „buddy chémia.“

Bez súcitu (From Paris with Love) Bez súcitu (From Paris with Love)

Luc Besson je v akčnom žárni známy tým, že posledné filmy, v ktorých má prsty mnoho krát neovplývajú originalitou ani prekvapujúcim scenárom. Tieto filmy sú skôr zamerané na poriadnu akčnú zábavu, ktorá Vás nenudí od začiatku až dokonca. Preto ani tu nehľadajte nejakú prekvapujúcu pointu na záver, ktorá Vám vyrazí dych. Fanúšikovia zmysluplnejších filmov s neotrepaným námetom by tento film mali obísť, lebo budú určite sklamaní. Ide o jednoduchý príbeh s množstvom akcie, ktorá sa pod taktovkou Pierra Morela mení na dynamickú a rýchlu chuťovku. A čo sa cení najviac, aj prehľadnú. Morel ako jeden z mála súčasných režisérov dokáže aj rýchlu akciu spraviť prehľadnou s peknou kamerou.

Trhák, akým bol minuloročný Taken od tejto dvojice sa jednoznačne nekoná, ale s partiou kamarátov sa pri príjemnej dĺžke 92 minút v kine určite dobre zabavíte.