Jihlava sa na niekoľko nasledujúcich dní stane dejiskom rôznych podujatí týkajúcich sa diania v slovenskej dokumentárnej tvorbe: okrem uvedenia slovenského filmu v súťaži 14. Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava budú slovenské filmy uvedené v rámci 7. ročníka filmového trhu East Silver, počas Slovenského dňa a v rámci 10. ročníka koprodukčného East European Fóra sa predstaví aj slovenský projekt.

14. ROČNÍK MEDZINÁRODNÉHO FESTIVALU DOKUMENTÁRNYCH FILMOV JIHLAVA – 26. – 31. október 2010

Do sekcie Česká radosť bol zaradený otvárací film festivalu – česko-slovenský projekt režisérky Eriky Hníkovej Nesvatbov. Film hovorí o generácii slobodných tridsiatknikov zo slovenskej dediny Zemplínske Hámre a o ich starostovi, ktorý sa rozhodol neobvyklým spôsobom bojovať o zachovanie polulácie svojej dediny. Filmoví profesionáli mali možnosť projekt spoznať aj na prezentácii pripravovaných dokumentárnych filmov Docu Talents from the East, ktorá sa konala v rámci 45. MFF Karlove Vary.

Originálny titul: Nesvatbov
Slovenský titul: Nesvadbovo (Svadby podľa starostu)
Anglický titul: Matchmaking Mayor

CZ / SK – 80 min. – 2010
réžia: Erika Hníková
produkcia: endorfilm [CZ], UN FILM [SK]

10. ROČNÍK EAST EUROPEAN FORUM – 25. – 26. október 2010

East European Forum tvorí platformu pre stretávanie východoeurópskych dokumentárnych tvorcov a európskych filmových profesionálov – producentov, distributérov, nákupcov, zástupcov fondov či iných festivalov. Režiséri a producenti predstavujú svoje projekty za cieľom získania koprodukčných partnerov prípadne ďalšej finančnej podpory. Slovenským participantom je producent Tomáš Kaminský (Mandala Pictures) s projektom režiséra Jaroslava Vojteka Rómovia idú do volieb.

7. ROČNÍK FILMOVÉHO TRHU EAST SILVER – 25. – 31. október 2010

Filmový trh, zameraný na dokumentárne filmy zo strednej a východnej Európy vo svojej videotéke uvedie medzi 290 filmami aj 9 slovenských. Tri z nich boli zaradené do 33 nominácii na cenu Silver Eye – ocenenia pre najlepší dokumentárny film trhu.

Z kola von – Čo je za tým?
réžia: Jaroslav Vojtek
SK – 30 min. – 2010

Cigarety a pesničky
réžia: Jana Kovalčíková, Marek Šulík
SK – 52 min. – 2010

Ilja
réžia: Ivan Ostrochovský
SK – 30 min. – 2010

Matka
réžia: David Horinek
SK – 19 min. – 2010

Mongolsko – V tieni Džingischána
réžia: Pavol Barabáš
SK – 61 min. – 2010

Obraz do Ameriky
réžia: Peter Kováčik
SK- 16 min. – 2009

Zmenil tvár Šanghaja
réžia: Ladislav Kaboš
SK – 68 min. – 2010

Nesvadbovo
réžia: Erika Hníková
CZ / SK – 80 min. – 2010

Vojnové hry a muž, ktorý ich zastavil
réžia: Dariusz Jabloński
PL / SK / FR /DE – 113 min. – 2009

V rámci filmového trhu East Silver sa tento rok bude konať Slovenský deň – 26. 10. 2010, ktorý predstaví nielen niekoľko rozpracovaných slovenských dokumentárnych projektov ako i slovenskú audiovíziu v kontexte dokumentárnej tvorby, ale ponúkne aj prenášky a prípadové štúdie týkajúce sa tejto témy. Organizátormi tohto podujatia sú IDF Praha, sentimental film, SFÚ s podporou Audiovizuálneho fondu.