Samec

Jaroslav Rekeň
Recenzia

Originálny názov: Spread

Žáner: romantická dráma
Minutáž: 97 minút
Krajina: USA
Rok:2009
Prístupnosť: MP 18

Réžia: David Mackenzie
Scenár: Jason Dean Hall, Paul Kolsby
Kamera: Steven Poster
Hudba: Johm Swihart
Hrajú: Aston Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva, Sebastian Stan, Ashley Johnson, Rachel Blanchard, Shane Brolly, Eric Balfour, Maria Conchita Alonso, Hart Bochner, Olivia Alaina May, Christie Burson

SamecKaždý z nás si predstavuje Los Angeles ako mekku Hollywoodu, kde žijú krásni, úspešní a bohatí ľudia, ktorým v živote nič nechýba. Pohľadný Nikki (Ashton Kutcher) sa vždy chcel stať jedným z nich. Keď však išiel za svojim snom, veľmi rýchlo zistil, že všetko je to iba pozlátka a ak nemáte známosti alebo nehráte špinavú hru, ťažko o vás niekto zakopne. Preto sa rozhodol, že ak si chce utrhnúť svoj kus koláča, musí robiť to, čo mu ide najlepšie – dobre vyzerať a baliť ženy.

Film je americkým debutom britského režiséra Davida Mackenzieho a okrem Kutchera, ktorý bol pre túto rolu stvorený, si ďalšiu hlavnú úlohu zahrala Anne Heche. Úloha krásnej štyridsiatničky bažiacej po mladšom mužovi, pri ktorom sa cíti o 20 rokov mladšia jej sadla ako uliata. Predovšetkým mužská časť publika určite ocení odvážne sexuálne scény, ktorých je vo filme viac než dosť. Nie sú však vulgárne a sú tak spríjemnením snímky, ktorá sama o sebe nie je príliš originálna a miestami trocha nudí, zato však prináša alternatívny pohľad na intrigánsky život horných desať tisíc. Poďme však k príbehu.

Nikki je nezamestnaný a živý sa tým, že po nočných kluboch zvádza staršie dobre vyzerajúce ženy, ktoré majú peniaze. Nejaký čas u nich pobudne, nechá sa vydržiavať a potom sa rozhodne ísť ďalej. Počas jednej takejto noci spozná Samanthu (Anne Heche), úspešnú právničku, ktorá ho ubytuje vo svojej luxusnej vile a v zápätí odchádza na služobnú cestu. Nebol by to Nikki, keby svoj voľný čas nevyužil na svoj koníček. Stretáva rovesníčku Heather (Margarita Levieva, dievča podobných mravov, aké má on sám a stáva sa mu to čomu sa vždy vyhýbal; zaľúbi sa. Na Samanthe mu ale záleží, a tak sa rozhodne neubližovať jej a opustí ju, aby si splnil sen so svojou novou láskou, ktorá ho spočiatku odmieta. Po pár pekných strávených chvíľach však prichádza studená sprcha v podobe zatajovaného bohatého snúbenca, za ktorým Heather odchádza do New Yorku. Nikkimu sa vracia všetka bolesť a beznádej, ktoré vo svojom živote spôsobil, no namiesto sebaľútosti sa rozhodne o svoju lásku zabojovať. Neúspešne.

Samec Samec

Asthon Kutcher, často označovaný za neherca priživujúcom sa na sláve svojej polovičky Demi Moore, chcel týmto filmom možno ukázať všetkým neprajníkom ako to s ním v skutočnosti je, keďže ho aj sám produkoval. Je pravda, že jeho herecké výstupy za posledných pár rokov nie sú práve oscarové, tu mi ale nijak nevadil a úlohu playboya zvládol na jednotku. Koniec filmu bol prekvapením a potešil. Nevidí sa často, aby sa hollywoodsky film nekončil happy endom podľa zaužívanej šablóny. Plynie z neho trpké ponaučenie, že kombinácia naivity a intríg sa nakoniec vždy obráti proti vám a nezostáva nič iné, len vstať, otriasť sa a ísť ďalej za svojim cieľom.

P.S.: Film má asi najoriginálnejšie záverečné titulky, aké som kedy videl.