Medzinárodný filmový festival Berlín, známejší pod názvom Berlinale, sa začal práve dnes. Otváracím filmom sa stal francúzsko-španielsky zástupca súťaže o ocenenie Zlatý medveď Farewell My Queen (r. Benoït Jacquot, 2011). Berlinale je však okrem každoročnej bohatej nádielky filmových titulov, vždy okolo 400 snímok z celého sveta rozdelených do 10 sekcií a je dôležitým centrom filmového priemyslu. Potrvá do 19. februára.

Je to jeden z najdôležitejších festivalov v Európe a zrejme aj vo svete. Očakáva sa účasť 15 tisíc filmových profesionálov a 4 tisícov novinárov zo 115 krajín sveta. Polovica z nich sa zúčastní aj European Film Market, čo je po Marché du Film na festivale v Cannes druhý najdôležitejší filmový trh v Európe. Prínáša aj koprodukčný trh, či Talent Kampus pre mladých filmárov.

Na Berlinale nebudeme chýbať ani my. Naši dvaja redaktori, Zdenka Mlynáriková a Lukáš Slovák, sú už na mieste konania festivalu a prinesú reportáž, či viacero recenzií. O dianí na festivale vás budeme podrobne informovať aj tu od stola na Slovensku.