KumiteNajznámejší belgičan, ktorý dobyl Hollywood, v 80. rokoch 20. storočia výrazne prispel k formovaniu akčného žánru a postupne sa stal populárnejším, ako Chuck Norris alebo Clint Eastwood. Reč je pochopiteľne o Jean-Caude Van Dammeovi alias „svaloch z Bruselu“. Nech už si o jeho hereckých kvalitách myslíte čokoľvek, jeden fakt je nepopierateľný. Spolu s Arnoldom Schwarzeneggerom, Sylvestrom Stallonom a Stevenom Seagalom patril k najväčším hviezdam akčných (béčkových) filmov a v tomto žánre predstavuje legendu.

Úspech dosiahol predovšetkým vo filmoch Kickboxer, Dvojitý zásah, Univerzálny vojak či Živý terč, ale v druhej polovici 90. rokov už natáčal len podpriemerné filmy a prepadáky, ako napríklad Legionár, Univerzálny vojak: Späť v akcii alebo Inferno. Jeho kariéra koncom tisícročia výrazne upadala a nakoniec vychádzali jeho filmy už iba na videu (Replikant, Poslanie alebo Teror vo vlaku).

V roku 1996 sa pokúsil na seba upozorniť aj ako režisér, keď natočil akčno-dobrodružný snímok The Quest – Súboj cti, ale výraznejší úspech sa aj tak nedostavil. Dnes sa však opäť vracia na tento post vo filme Kumite. Sám si napísal scenár a samozrejme stvárni aj hlavnú postavu. Bude to čisto akčný film o odvahe, priateľstve a vykúpení, zasadený do prostredia najbrutálnejšieho bojového turnaja na svete, ktorý nesie názov Kumite. Victor Latour (Jean-Claude Van Damme), ktorý ako jediný vždy vyhrával tento šampionát, sa po rokoch utápania v alkohole a zúfalstve musí vráťiť k zápaseniu, aby obhájil svoj titul a získal tak ešte väčšiu slávu… Film je zatiaľ v štádiu príprav a s jeho premiérou sa počíta v roku 2007.

Mimochodom, Jean-Claude Van Dammeho uvidíme aj v treťom pokračovaní filmu o Asterixovi a Obelixovi (Asterix na Olympijských hrách), ale až v roku 2008. Hovorí sa aj o jeho účasti vo filme Rush Hour 3, ďalšom zaujímavom pokračovaní úspešnej akčnej komédie, kde by mal stvárniť hlavnú zápornú postavu. Táto informácia však bohužiaľ ešte nie je potvrdená, jedná sa len o fámu. Škoda, vidieť totiž súboj Jean-Claude Van Damme vs. Jackie Chan by mohlo byť nezabudnuteľným filmovým zážitkom.