Cannes2008Filmovému festivalu v Cannes, konkrétne ročníku číslo 61, už odzvonilo a od včerajšieho večera sú známe výsledky najznámejšieho filmového festivalu na svete, na ktorom ani tento rok nebola núdza o škandály, množstvo hviezd a kvalitných filmov. Takisto sa odbila aj jedna obligátna exkluzívna predpremiéra, konkrétne hitu Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky.

Porota tohtoročného festivalu pod vedením predsedu Seana Penna zvolila za víťaza hlavnej ceny Zlatej palmy film domáceho režiséra Laurenta Canteta s názvom Medzi múrmi (Entre les murs). Víťazný film je autobiografickým zobrazením skúsenosti učiteľa Francoisa Begaudeaua, ktorý učil v jednej z najhorších štvrtí Paríža na strednej škole. Dve ďalšie filmové ceny získali talianske filmy Gomorra a Il Divo.

Ocenenia za herecké výkony si odniesli Benicio Del Toro za stvárnenie Che Guevaru vo filme Stevena Soderbergha The Argentine a Sandra Corveloniová za úlohu v brazílskej dráme Linha de Passe. Za celoživotnú kariéru boli ocenení herci Clint Eastwood a Catherine Deneuveová.

Tohtoročný festival mal zvláštnu príchuť pre našu malú krajinu, keďže slovenský film Slepé lásky bol zaradený do nesúťažnej prehliadky Director’s Fortnight, čo samo o sebe bolo značným úspechom. Film ale v konkurencii iných kvalitných filmov nezapadol prachom. Na premietaní sa dočkal obrovského úspechu a navyše aj standing ovations. Úspech bol ešte viac umocnený získaním ceny Federácie artových kín C.I.C.A.E. Art Cinema Award a o film sa zaujímajú viaceré distribučné spoločnosti zo Severnej Ameriky, Japonska a Európy. Tento úspech dokazuje, že aj na dlhé roky filmársky mŕtvom Slovensku môže vzniknúť kvalitný film, ktorý dokáže uspieť aj v preslávenom Cannes.