V posledných desiatich rokoch sa postupne vo filmovom priemysle opúšťalo od používania klasického filmového pásu (celuloid). Najprv ho začali z nakrúcania vytláčať nové digitálne kamery a výraznu ranu výrobcom po celom svete zasadila digitalizácia distribúcie filmov, ktorá tradične spotrebovala veľkú časť ich produkcie. Americká spoločnosť Kodak sa už dokonca chystala zavrieť svoju poslednú továreň na celuloid. Konkurenčná japonská spoločnosť FujiFilm tak urobila už v minulom roku.

Hollywood sa však ozval s tým, že menšie množstvo celuloidu by predsa len chcel každoročne aj naďalej nakupovať. A to práve pre potreby filmového nakrúcania. Viacerí významní režiséri ako napríklad Martin Scorsese, Christopher Nolan, Quentin Tarantino, či J.J. Abrams stále radi nakrúcajú na klasický film, lebo má podľa nich stále lepšie, či zaujímavejšie vlastnosti ako digitálne technológie. Spoločne s viacerými veľkými štúdiami a producentmi lobovali za zachovanie výroby v poslednej továrni v štáte New York, v mestečku Rochester, kde je zároveň centrála Kodaku.

Spoločnosti Warner Bros, Paramount, Disney, Universal a Weinstein Co. sa zaviazali nakupovať produkciu filmu z Kodaku najbližších niekoľko rokov, čo firme umožní pokračovať vo výrobe v ekonomicky rentabilných podmienkach.

Budúcnosť celuloidu je tak pevne v rukách samotných filmárov. Bude sa vyrábať, kým ho budú považovať za prínos pre svoje nové filmy.