Už na túto stredu (25. februára) pre Vás magazín CinemaView.sk pripravil už deviate filmové podujatie. Tentoraz ide o Večer vojnových filmov, ktorý trnavskému publiku v kine Hviezda predstaví dve výnimočné snímky – Olovenú vestu od Stanleyho Kubrika a európsky koprodukčný projekt Pád Tretej ríše. Vstupné na celý večer je len 1, 50 € (45 Sk).

18:00
Olovená vesta (Full Metal Jacket)
akčná vojnová dráma
r. Stanley Kubrick (USA)
1987, 116 min.

Fenomenálny film amerického režiséra Staleyho Kubricka z prostredia vojny vo Vietname vyrozpráva príbeh inteligentného vojaka s prezívkou Vtipkár. Majstrovská snímka je rozdelená do dvoch rovnako dlhých kapitol. Prvá časť sa odohráva vo výcvikovom stredisku námornej pechoty v Južnej Karolíne, kde sadistický inštruktor Hartman psychicky i fyzicky týra zverených nováčikov. Nie každý je schopný taký dril prežiť a zachovať si zdravý rozum. Druhá časť sa už odohráva na vietnamskom fronte, kde sa i Vtipkár musí uchýliť k tomu najhoršiemu činu.

20:10
Pád Tretej ríše (Der Untergang)
vojnová dráma
r. Oliver Hirschbiegel, (Nemecko, Taliansko, Rakúsko)
2004, 150 min.

Mohol by to byť jednoducho najdôležitejší film, ktorý bol kedy nakrútený o druhej svetovej vojne. A podľa amerického odborného časopisu Hollywood Reporter je isté, že „Bruno Ganz, v úlohe Adolfa Hitlera, je proste senzáciou. Konečne nie je nemecký diktátor zobrazený v bezvýznamnom dokumente alebo inej satire, ale v sktutočne konvenčnej dráme,“ – pochvaľujú New York Times po premiére filmu „Pád tretej ríše“ na Torontskom filmovom festivale. Nemecká kritika si stále znova kladie otázku: je vôbec možné zobrazovať Hitlera ako človeka? Je to únosné?