Počas uplynulého týždňa sme venovali väčší priestor európskej kinematografii, keďže najmä vďaka filmovému festivalu v Benátkach bolo predstavených viacero ambicióznych snímok, ktoré sa v kinách objavia do konca tohto roka.

The Artist

Šarmantný film ako zo starých dobrých čias. Príbeh o konci nemého filmu a osudoch hercov, ktorých kariéru to zásadne ovplyvní. Trailer je viac ako zaujímavý, sám o sebe totiž vyrozpráva príbeh.

Francúzska snímka režiséra Michela Hazanaviciusa o hollywoodskom hercovi, ktorého kariéra upadne spolu s koncom éry nemého filmu. Príbeh sa odohráva v roku 1927 a snímku môžeme zároveň chápať ako poctu tomuto obdobiu. The Artist je čiernobiely a nemý film. Predstaviteľ hlavnej úlohy, Jean Dujardin, získal na festivale Cannes 2011 cenu pre najlepší herecký výkon.

Premiéra vo francúzskych kinách 12. októbra a v amerických 23. novembra.

Blackthorn

Western nie je mŕtvy a s ním ani Butch Cassidy. Po svojej údajnej smrti v roku 1908 sa utiahol do ústrania v malej bolívijskej osade. Pred smrťou však chce posledný krát vidieť svoju rodinu, a tak sa vydáva na svoje posledné dobrodružstvo.

Španielska snímka, ktorá vznikla v koprodukcii s USA, Bolíviou a Francúzskom, prináša fiktívny príbeh jedného z najznámejších amerických kriminálnikov. Zrežíroval Mateo Gil, ktorý napr. napísal scenár Abre los ojos (známejší je americký remake Vanielkové nebo).

A Dangerous Method

Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender a Vincent Cassel vo filme Davida Cronenberg o zrode psychoanalýzy. Príbeh pánov Carla Junga a Sigmunda Freuda.

Britsko-nemecko-švajčiarska snímka zožala veľký úspech na svojej premiére v Benátkach. Do kín v Európe i za morom sa dostane v priebehu novembra. Snáď jej to do naších kín nebude dlho trvať.

Margaret

Anna Paquin (X-Men, True Blood) v hlavnej úlohe osobnej drámy po boku ostrielaných hercov ako Matt Damon, Mark Ruffalo a Matthew Broderick.

Mladá žena (Anna Paguin) je svedkom toho ako autobus zrazí ženu s detským kočiarom a zmieta sa v myšlienkach na to, či nehodu zavinila, alebo nie. Premiéra v USA 30. septembra.

Tinker Tailor Soldier Spy

Sľubný britský koprodukčný thriller o tajných službách a špiónoch počas Studenej vojny. Po premiére na festivale v Benátkach zbiera len vynikajúce hodnotenia.

V britskej tajnej službe MI6 je dvojitý agent. Úlohou vypátrať ho poveria Georga Smilea (Gary Oldman), ktorý je preto povolaný späť do služby, čoskoro sa však on sám stáva podozrivým. Ďalej hrajú Colin Firth, Tom Hardy, Mark Strong, Ciarán Hinds, Benedict Cumberbatch a John Hurt. Premiéra v Spojenom kráľovstve a v Írsku už 16. septembra v ďalších európskych krajinách a v USA počas decembra.