Toman (2018). © PubRes

Snímky ako Toman, Tlmočník, ale aj dokumenty Až přijde válka či Nič nebude ako predtým… Na cenu Český lev je tento rok nominovaných dohromady 23 filmov a viaceré z nich si môžu aj slovenskí diváci pozrieť online na DAFilms.cz. Tradičnú akciu usporadúva portál v spolupráci s Českou filmovou a televíznou akadémiou (ČFTA), ktorá ceny udeľuje. Online sa predstaví pätica celovečerných hraných, dva dokumentárne a päť študentských filmov, ktoré sa prebojovali do finále cien Český lev.

„Sme radi, že dlhodobá spolupráca s DAFilms.cz pokračuje a spoločne tak môžeme divákom sprístupniť online filmy nominované na cenu Český lev. Tento rok sme ponuku rozšírili aj o študentské snímky, ktoré často nebývajú dostupné ani v kinách a predstavia nových nádejných tvorcov. Cieľom ČFTA je sprístupniť divákom český film a vytvoriť tak do budúcnosti na stránkach www.ceskylev.cz archív novodobej českej kinematografie,“ hovorí riaditeľka akadémie Tereza Rychnovská. „Vnímam túto online udalosť ako jedinečnú príležitosť pre divákov zhodnotiť predchádzajúci rok v českom, ale i slovenskom filme. Prvýkrát je možné vidieť na jednom mieste aktuálne nominované filmy. Doplniť si tie, ktoré diváci nestihli v kinách, znovu si pripomenúť obľúbené, zhodnotiť ich vedľa seba a prípadne si každý sám vybrať svojho víťaza,“ dodáva Diana Tabakov, vedúca akvizícií DAFilms.

Aktuálnemu 26. ročníku Českých levov dominuje s trinástimi nomináciami historická dráma Toman (réžia: Ondřej Trojan), ktorá môže získať aj cenu za najlepší film. Dohromady je v tejto kategórii nominovaných päť snímok, tri z nich získali aj nomináciu na slovenskú národnú filmovú cenu Slnko v sieti, keďže ide o koprodukčné filmy, ktoré vznikli v spolupráci oboch krajín. Vo výbere na DAFilms.cz preto nebude chýbať napríklad road movie Tlmočník (réžia: Martin Šulík), horúci kandidát na obe ocenenia. Veľkým favoritom v kategórii mužských hereckých výkonov v hlavnej úlohe je Martin Huba, excelujúci v snímke Hovory s TGM (réžia: Jakub Červenka). Výber filmov sprístupnených online dopĺňa posledný film legendárneho Jana Švankmajera Hmyz a historická športová dráma Zlatý podraz (réžia: Radim Špaček), ktorá dokonca zatiaľ nebola uvedená v slovenských kinách.

Z tradične výraznej kategórie dokumentov bude sprístupnená dvojica nominovaných titulov. Film Až přijde válka (réžia: Jan Gebert) premiéroval na minuloročnom Berlinale a prináša šokujúci vhľad do polovojenskej komunity Slovenskí branci. Tvárami filmu Nič nebude ako predtým (réžia: Lukáš Kokeš, Klára Tasovská) sú študenti z mestečka Varnsdorf na prahu dospelosti, pre ktorých spoločnosť neponúka príliš lákavú víziu budúcnosti. Oba filmy boli uvádzané aj v slovenskej kinodistribúcii a na DAFilms.cz si ich po registrácii budete môcť pozrieť dokonca zadarmo.

Portál DAFilm.cz, ktorý sa venuje popularizácii a distribúcii českých a zahraničných filmov, ponúka počas dvoch týždňov možnosť zadarmo si pozrieť spomenuté dokumentárne filmy i päticu nominovaných študentských diel, a za symbolický poplatok si stiahnuť hrané filmy s mimoriadnou šancou uspieť na odovzdávaní cien Český lev, ktoré sa uskutoční 23. marca 2019. Spoločnú akciu sprístupňujúcu nominované filmy online organizuje DAFilms.cz v spolupráci s ČFTA už jedenásty raz. Filmy si môžete pozrieť od 18. do 31. marca 2019.

Zoznam filmov, ktoré DAFilms ponúka slovenským divákom nájdete TU.