Nadchádzajúci 13. ročník Medzinárodného filmového festivalu Cinematik v Piešťanoch ani tento rok nezabúda na svoju pravidelnú sekciu Eye on Films. Rovnomenná platforma, ktorú založila spoločnosť Wide Managment, si dáva za cieľ pravidelne prezentovať prvé a druhé filmy režisérov z celého sveta. V súčasnosti má viac ako 152 partnerských organizácií z vyše 40 krajín, medzi ktoré patrí aj festival Cinematik.

V sekcii Eye on Films festival premietne realistický portrét mladých ľudí Danmark mladého režiséra Kaspera Runea Larsena. Mladý dvadsaťdvaročný Norge je typický flákač – v jednej ruke pivo, v druhej marihuanová cigareta a ústa plné veľkohubých plánov. Jeho jediným kamarátom je Myre. Obaja snívajú o tom, že sa raz presťahujú do väčšieho mesta ako Aarhus či Berlín. Ich plány zhatí mladá Josephine, ktorá tvrdí, že Norge je otcom jej ešte nenarodeného dieťaťa.

Silný príbeh dospievajúcich prináša aj holandsko-belgický film We, ktorý sa odohráva počas jedného horúceho leta. Ôsmi tínedžeri sa snažia zahnať nudu hraním všakovakých hier. Rozdiely medzi tým, čo je dobré a zlé, sa zahmlievajú. Sexuálna zvedavosť prekračuje hranice a z nevinných detí sa postupne stávajú neľútostní predátori.

Nina z rovnomenného poľského filmu je vydatá za Wojteka, s ktorým nemôže napriek snahám otehotnieť. Mladý pár vyhľadá matku, ktorá im má vynosiť dieťa. Záhadná a krásna Magda však prebudí v Nine nečakané pocity. Prinesie vzťahový trojuholník s queer tematikou všetkým vytúžené šťastie?

K téme prichádzajúceho rodičovstva sa vyjadruje aj švajčiarska snímka Goliath. Keď Jessy povie Davidovi, že je v druhom stave, David spanikári. O pár dni neskôr David nedokáže svoju partnerku dostatočne ochrániť pred výtržníkmi. Rozhodne sa posilňovať a užívať steroidy. Verí, že svaly mu dodajú pocit sily a istoty. S rastúcou silou sa však začne meniť aj Davidova osobnosť, čím sa postupne stáva až ohrozením pre samotnú Jessy a ich nenarodené dieťa.

V sekcii Eye on Films nájdeme aj francúzsku komédiu Tazzeka. Protagonistom snímky je mladý Elias, ktorý vniká to tajov marockej kuchyne, ktoré mu odhalila jeho stará mama a ktorá ho aj vychovala. Po stretnutí s parížskym šéfkuchárom sa rozhodne opustiť domov a odchádza do Paríža. Ako nelegálny prisťahovalec sa však v Paríži musí vypriadať s finančnými problémami, ako aj nestabilnou prácou.

Medzi najväčšie lákadlá aktuálneho ročníka MFF Cinematik patrí tzv. Special Screenings sekcia, ktorá uvedie v slovenskej premiére viacero mimoriadne kvalitných filmov. Sekcia obsahuje napríklad španielsku drámu The Invisible Hand režiséra Davida Maciána. Film sa odohráva v priemyselnom sklade, kde jedenásť pracovníkov vykonáva rozličné úlohy – murár buduje stenu, ktorú neskôr zlikviduje; dievča umiestňuje kusy na montážnu linku bez toho, aby vedelo, na čo sú; obchodník premiestňuje boxy z jedného miesta na druhé; operátor vykonáva prieskumy… Z úzadia pozoruje túto „pracovnú show“ niekoľko desiatok ľudí.

Special Screenings uvedie ďalej rumunský film Lemonade, inšpirovaný skutočnými udalosťami. Mara, mladá rumunská žena, sa práve presťahovala so svojím 9-ročným synom do USA, kde chce žiť svoj americký sen. Vydala sa za Daniela, Američana, ktorého poznala len kratučko. Film sleduje niekoľko udalostí počas jedného dňa – problémy so zabezpečením opatrovania syna, neplánované stretnutie s americkým imigračným úradníkom, rozhovor s policajtom alebo v banke s cieľom vybaviť pôžičku. Na každom kroku sa stretáva so zneužitím moci. Máriu si zahrala Malina Manovici, ktorú si slovenskí diváci môžu pamätať zo skvelej Skúšky dospelosti.

V sekcii nemožno nespomenúť španielsko-kubánsku koprodukciu Sergio a Sergei. Dráma mala svetovú premiéru na minuloročnom festivale v kanadskom Toronte. Na nedávnom Havanskom filmovom festivale získala cenu za najlepší scenár (Ernesto Daranas – režisér aj scenárista). Dej je voľne založený na pozoruhodnom príbehu kozmonauta Sergeja Krikaliova, ktorý v roku 1991 na 10 mesiacov uviazol na kozmickej stanici Mir a so Zemou sa kontaktoval len vďaka nadšenému rádioamatérovi z Kuby. Keď Sergio, učiteľ marxizmu, začne komunikovať so Sergejom, zistí, že má s kozmonautom veľa spoločného, nevynímajúc pocity geopolitickej izolácie. Muži si medzi sebou vytvoria jedinečné priateľstvo.

Cinematik prinesie aj najnovšou adaptáciu ruskej klasiky z pera A. P. Čechova – Čajka. Tragikomédiu režisérsky zastrešil Michael Mayer, ktorý si do filmu prizval hneď niekoľko známych hercov a herečiek. Annette Bening, Saoirse Ronan, Elizabeth Moss, Corey Stoll a ostatní sa v jedno leto stretnú pri jazere a my budeme opäť svedkami ich zamotaných vzťahov.

V tejto sekcii piešťanského festivalu nájdeme tiež americkú snímku Puzzle. Ide o výborne odpozorovaný portrét štyridsaťročnej matky a manželky v jednej osobe. Agnes varí, upratuje, nakupuje, dokonca si upečie aj vlastnú narodeninovú tortu… Keď však Agnes dostane na narodeniny 1000 kúskové puzzle, všetko sa zmení. Zrazu nerobí len to, čo treba, ale aj to, čo ju baví a v čom je veľmi dobrá. Agnes nachádza svoje vlastné šťastie.

Vyhľadávaná polnočná sekcia, tento rok pod názvom Za hranicou kultu: Krutá ľúbosť, bude patriť siedmim filmom na tému lásky a jej zhubného vplyvu. Medzi nimi aj austrálsku snímku Hounds of Love, ktorej dej sa odohráva v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Hrdinkou je sedemnásťročná Vicky Maloney, ktorú unesú. Vicky si uvedomuje, že ak chce prežiť, musí zničiť vzťah únoscov. Pritom vôbec nič netuší o pravej identite tejto dvojice. John a Evelyn Whiteovci sú sérioví vrahovia.

Ďalším z pozoruhodných filmov Polnočnej sekcie je estónsky koprodukčný titul November, ktorého príbeh je zasadený na pohanský estónsky vidiek, kde prebývajú vlkolaci, mor a duchovia. Je to nápadité, rozprávkou a romantikou „šmrncnuté“ rozprávanie o neopätovanej láske mladej Liine k Hansovi. Film je nakrútený voľne podľa literárnej predlohy Andruda Kivirähka. Snímke dominuje čiernobiela kamera a originálne spracovanie.

Iný pohľad na lásku ponúkne aj ďalšía exkluzívna akčná krimi-dráma v réžii slávneho Sama Peckinpaha s názvom Bring Me the Head of Alfredo Garcia. Príbeh nás zavedie do sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď sa barman a pianista Bennie vydáva na krvavú cestu, na ktorej konci je miliónová odmena za hlavu gigola Alfreda Garciu.

Ešte začiatkom roka 1955 mala premiéru kriminálna dráma francúzskeho režiséra Henri-Georgesa Clouzota – Les diaboliques. Svoj krutý „láskyplný“ plán v nej zostroja manželka a milenka, ktoré sa postavia proti rovnakému mužovi. Ich plán na jeho vraždu sa však vymkne spod kontroly.

13. MFF Cinematik sa uskutoční v Piešťanoch v dňoch od 11. do 16. septembra 2018.

Akreditácie na festival Cinematik si môžete zakúpiť už dnes na stránke www.cinematik.sk.