Renomovaný medzinárodný workshop Ex Oriente Film sa po druhýkrát bude konať v česko-slovenskej spolupráci. Do 30. apríla majú aj slovenskí tvorcovia možnosť prihlásiť svoj dokumentárny projekt a zažiť tri týždne intenzívnej spolupráce s viac než 30 poprednými filmovými režisérmi, strihačmi, expertmi v oblasti vývoja, produkcie a ďalšími odborníkmi. Začiatočnú fázu vôbec prvého tréningového programu zameraného na vývoj autorských dokumentov v strednej a východnej Európe organizuje s českým Institutem dokumentárního filmu slovenská distribučná platforma Film Expanded. Uskutoční sa 21. – 27. júna v digitálnom priestore.

Ex Oriente film si kladie za cieľ pripravovať tvorcov tak, aby mohli uspieť v realite európskeho produkčného prostredia rešpektujúc ich autorské vízie a unikátny štýl. Počas troch týždňových workshopov rozložených do deviatich mesiacov budú producenti a režiséri konzultovať svoje pripravované dokumentárne filmy s viac než 30 poprednými filmovými tvorcami a expertmi v oblasti vývoja, produkcie a propagačných stratégií. Tútori predchádzajúcich ročníkov Ex Oriente Film boli osobnosti ako Sean McAllister, Christian Frei, Mike Bonanno, Niels Pagh Andersen, Kirsten Johnson, Vitalij Manskij, Salomé Jashi, Phil Jandaly či Mila Turajli. Medzi medzinárodne úspešné slovenské projekty vyvíjané v rámci Ex Oriente Film workshop patria napr. Diera v hlave (Robert Kirchhoff), Zamatoví teroristi (Peter Kerekes, Pavol Pekarčík, Ivan Ostrochovský), Slepé lásky (Juraj Lehotský) a Zvonky šťastia (Marek Šulík a Jana Bučka).

Program prvého workshopu je pevne štruktúrovaný a overený mnohoročnou praxou. Vývoj projektov bude prebiehať ako v skupinových dielňach, tak pri individuálnych konzultáciách, kedy účastníci získajú spätnú väzbu a rady od popredných európskych tvorcov a odborníkov. Vzhľadom k súčasnej situácii v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusu a choroby COVID-19 presúvajú organizátori prvú fázu projektu, ktorá sa mala konať opäť v Banskej Štiavnici, do digitálneho priestoru, kde sa workshop odohrá v podobe e-learning a online sessions.

Slovenská časť programu spočíva v zapojení slovenských tútorov, možnosti nahliadnúť do priebehu workshopu študentským observerom z Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a v pripravovanej panelovej diskusii, v rámci ktorej sa odprezentuje slovenský audiovizuálny priemysel a možnosti koprodukčných partnerstiev.

Open call je určený tvorcom autorských celovečerných dokumentárnych projektov a dokusérií vo fáze vývoja a ranej výroby, ktorí sa neboja experimentovať s hranicami žánru, formátov a filmového média. Prihlasovať sa môžu európski režiséri a producenti so svojimi projektmi, ktoré sa tematický týkajú stredoeurópskeho a východoeurópskeho regiónu, alebo tvorcovia (režisér, producenti alebo obaja), ktorí z tohto regiónu pochádzajú. Prihlasovací online formulár je k dispozícii na tomto odkaze (prihlásenie je bez poplatkov a je dostupné iba v angličtine). Organizátori dávajú záujemcom do pozornosti Guideline, ktorý je potrebné si prečítať pred prihlasovaním.

Workshop Ex Oriente Film 2020 pokračuje druhou fázou na jeseň na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava. Vyvrcholí pitchingom East Doc Forum v rámci East Doc Platform, kde účastníci predstavia svoje projekty popredným európskym a severoamerickým nezávislým producentom, distribútorom, nakupujúcim a zástupcom televízií, filmových fondov a festivalov.