Operation Finale © 2018 Annapurna Pictures Operation Finale © 2018 Annapurna Pictures

Presne o mesiac, 29. augusta, bude mať svetovú premiéiu historická dráma Operation Finale, v ktorej sa v hlavných úlohách predstavia Ben Kingsley, Oscar Isaac a Mélanie Laurent (Nehanební bastardi, 2009). Nakrútená je podľa skutočného príbehu izraelských agentov, ktorým sa podarí 12 rokov po skončení druhej svetovej vojny vypátrať autora konečného riešenia židovskej otázky a teda človeka, ktorý vytvoril vyhladzovacie tábory a celú priemyselnú mašinériu okolo nich.

Ich úlohou však nebolo Adolfa Eichmanna zabiť, ale uniesť ho a postaviť pred izraelský súd. Išlo o prvého Nacistu, ktorého súdili priamo Židia. Jeho súd v roku 1962 tak bol veľmi sledovanou udalosťou a pre mladý izraelský štát i dôležitou skúškou.

Réžia snímky bola zverená do rúk Chrisa Weitza, ktorý má pomerne pestrú filmografiu a častejšie ako réžii sa venuje scenáristike a produkcii. Napísal napr. Rouge One: A Star Wars Story, či naposledy dobrodružný thriller Hora medzi nami (2017).

Slovenská premiéra ešte nebola stanovená, ale ak sa naplnia očakávania, ktoré vyvoláva trailer, určite sa Operation Finale objaví aj v našich kinách.