Filmovým fajnšmekrom nie je názov románu Raya Bradburyho až tak neznámy. Temné sci-fi sa už filmovej adaptácie dočkalo. V roku 1966 ho na plátno priviedol legendárny francúzsky režisér Francois Truffaut. A keďže Hollywood v tejto dobe rad oprašuje klasiku, môžeme sa tešiť aj na novú adaptáciu 451 stupňov Fahrenheita.

Prečo sa to však volá 451 stupňov Fahrenheita? Ľahká pomoc. Toto číslo označuje teplotu, pri ktorej začne horieť papier. A v neveselom príbehu filmu (a románu) tých papierov zhorí veru veľa. V temnej budúcnosti majú ľudia zakázané čítať a všetka literatúra sa páli na kilá. Hlavným hrdinom je muž pracujúci v radoch požiarnikov, ktorý „hasia“ všetku ľudskú schopnosť vzdelávať sa. Až napokon stretne dievča a začne sa sám seba pýtať, či to má vlastne všetko zmysel.

Kto románu pomôže na svet tentoraz? Takže, po tom čo sa pre pracovnú vyťaženosť z filmu vzdialil Mel Gibson (plánoval si zahrať aj hlavnú úlohu), sa do projektu angažoval Frank Darabont, režisér legendárneho Vykupenia z Vaznice Shawshank, či dojemnej Zelenej Míle. No a v hlavnej úlohe, sa potom čo rolu odmietli Tom Cruise a Brad Pitt, uvidíme držiteľa Oscara Toma Hanksa, ktorý s režisérom pracoval na už spomínanej väzenskej dráme Zelena Mila.

Podľa slov režiséra je projekt na spadnutie a nakrúcanie by malo začať ešte tento rok, pričom s premiérou počítajú budúci rok.